Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΕΣΣΑ «Σπάει» το μέτωπο στα εργασιακά - Μυστική συνάντηση χθες

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΕΣΣΑ

«Σπάει» το μέτωπο στα εργασιακά - Μυστική συνάντηση χθες

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ερωτώμενος για τους μισθούς, χαρακτήρισε αναπόφευκτη τη μείωσή τους λόγω της απότομης βύθισης του ΑΕΠ και της ανάγκης προσαρμογής της αγοράς στους δημοσιονομικούς στόχους
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ερωτώμενος για τους μισθούς, χαρακτήρισε αναπόφευκτη τη μείωσή τους λόγω της απότομης βύθισης του ΑΕΠ και της ανάγκης προσαρμογής της αγοράς στους δημοσιονομικούς στόχους

Του Γιώργου Γάτου και της Μανταλένας Πίου
Tριγμούς στο εσωτερικό μέτωπο που ήθελε να δημιουργήσει η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όσον αφορά στα εργασιακά φαίνεται ότι προκάλεσε η ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, με τις θέσεις που διατύπωσε χθες σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.
Μάλιστα η συνέντευξη δημοσιοποιήθηκε, ενώ τα θέματα αυτά, ομαδικές απολύσεις, υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων, διαιτησία, απεργιακός νόμος, προστασία των συνδικαλιστών είχαν μόλις συζητηθεί σε μυστική συνάντηση των προέδρων των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες, χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τη ΓΣΕΕ για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Στη συνάντηση των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων, ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, ενώ όλοι τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (την οποία στηρίζει η ΓΣΕΕ). Οι αποκλίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων δυσχεραίνουν την έκδοση του πλαισίου - συμφωνίας που είχαν υποσχεθεί να φέρουν από κοινού με τη ΓΣΕΕ στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.
Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη θα βρίσκονται στην Αθήνα οι ξένοι εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να παραδώσουν το σχέδιο πορίσματος για τα εργασιακά.
Στη συνέντευξη στο ΑΠΕ ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε τις ομαδικές απολύσεις ως ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε έκτακτες περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αναδιαρθρώσεων και διασώσεων επιχειρήσεων, είπε ότι το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα ήταν για δεκαετίες υπερ-ρυθμισμένο με προνόμια και δυσκαμψίες που εξυπηρετούσαν μεμονωμένα συντεχνιακά συμφέροντα, ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να εκσυγρονιστεί, ενώ τόνισε ότι το λοκ άουτ δεν είναι λύση, παρά ένα μέτρο άμυνας σε καταχρηστικές απεργίες.
Ερωτώμενος για τους μισθούς, χαρακτήρισε αναπόφευκτη τη μείωσή τους λόγω της απότομης βύθισης του ΑΕΠ και της ανάγκης προσαρμογής της αγοράς στους δημοσιονομικούς στόχους. «Με τον ιδιωτικό τομέα να πληρώνει το κόστος της κατάρρευσης της δημόσιας οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις που κινδύνευαν, να επιζήσουν. Με την έννοια αυτή συγκράτησαν και συγκρατούν ακόμη, χειρότερες εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας και των λουκέτων», δήλωσε.
Πατέντα 
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι εφαρμόστηκε στη χώρα μας με την ελληνική πατέντα να παρεμβάλλεται το υπουργείο Εργασίας.
«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη. Από τότε που νομοθετήθηκε το μέτρο αυτό, σχεδόν όλοι οι υπουργοί αρνήθηκαν να συναινέσουν», δήλωσε, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που είχαν κάνει σχετική αίτηση να βάλουν λουκέτο.
Τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης των ευρωπαϊκών οδηγιών ως έχουν και κατά της ελληνικής υποχρεωτικής διαιτησίας. Μίλησε σκληρά για τα προνόμια στις ΔΕΚΟ και τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις σχετικά με τις απεργίες και τον συνδικαλιστικό νόμο πάσχουν σε ορισμένα σημεία, όπως η υπερβολική προστασία των συνδικαλιστών κ.λπ., καθώς και σε θέματα σχετιζόμενα με την αντιπροσωπευτικότητα».
Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η ελευθερία τους νοθεύεται δραστικά στην Ελλάδα από την υποχρεωτική διαιτησία, την οποία και ο ILO θεωρεί αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις. Ζήτησε ο κατώτατος μισθός να διαμορφώνεται με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για τα υπόλοιπα θέματα των εργασιακών σχέσεων είπε ότι η πρόταση του ΣΕΒ είναι να υπερισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις στο επίπεδο της επιχείρησης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό πρέπει να ισχύσει μόνον για τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα και όχι για τις ΔΕΚΟ.
Τέλος για το ασφαλιστικό είπε ότι μεταρρύθμιση, που καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους δεν είναι βιώσιμη και ότι πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το ασφαλιστικό σύστημα σαν μηχανισμό αναδιανομής, αλλά να το δούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης. «Αυτοί που πληρώνουν σήμερα δεν μπορούν να ζουν με την αβεβαιότητα ότι δεν θα πάρουν σύνταξη αύριο σε μία κοινωνία με υψηλή ανεργία, ήδη υψηλές εισφορές, που γερνά γρήγορα», δήλωσε ο κ. Φέσσας, προσθέτοντας ότι έγιναν περικοπές με μία λογική της δεκαετίας του '50 και ότι ήδη έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν εξειδικευμένα στελέχη επιχειρήσεων.
Διαιτησία
Στη συνάντηση των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων, ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, ενώ όλοι τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (την οποία στηρίζει η ΓΣΕΕ).
Οι ξένοι
Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη θα βρίσκονται στην Αθήνα οι ξένοι εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να παραδώσουν το σχέδιο πορίσματος για τα εργασιακά.
Ομαδικές
Στη συνέντευξη στο ΑΠΕ ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε τις ομαδικές απολύσεις ως ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε έκτακτες περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αναδιαρθρώσεων και διασώσεων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: