Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ Οδηγίες στις εφορίες: Πότε θα αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων - Τί θα ισχύει για τους παραβάτες

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Οδηγίες στις εφορίες: Πότε θα αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων - Τί θα ισχύει για τους παραβάτες

Οδηγίες στις εφορίες: Πότε θα αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων - Τί θα ισχύει για τους παραβάτες

Συμπληρωματικές οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τους ελέγχους, που πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι σε τουριστικές και όχι μόνο περιοχές, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής στους προϊσταμένους των εφοριών όλης της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο του κλεισίματος των καταστημάτων διευκρίνισε ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται με σύνεση και για σοβαρές παραβάσεις όπως η παρεμπόδιση του ελέγχου ή σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για τους μεγάλους φοροφυγάδες "και όχι για το καφενεδάκι της γειτονιάς" όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πιτσιλής.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε video-διάσκεψη, που είχε με τους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας και τους επικεφαλής των Φορολογικών Περιφερειών, ο κ. Πιτσιλής μίλησε για τις προτεραιότητες της Φορολογικής Διοίκησης ανά τομέα ελέγχου και απάντησε και στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Όπως είπε, με τα νέα πρόστιμα θα διευκολυνθεί μεν ο έλεγχος, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία των ελέγχων, που στόχο έχουν τη γενικότερη φορολογική συμμόρφωση. «Στόχος της συλλογής πληροφορίας είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνικές ελέγχου. Ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος», είπε, δίνοντας το στίγμα της Γ.Γ.Δ.Ε. για το νέο τρόπο προσέγγισης των ελεγκτικών διαδικασιών σε όλη την αγορά.
Σε ό, τι αφορά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Πιτσιλής ζήτησε αυτή να γίνεται με σύνεση, με αναλογικό τρόπο και για σοβαρές παραβάσεις (παρεμπόδιση ελέγχου, σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής). «Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς. Πρέπει να επικοινωνηθεί στους ελεγκτές και στην αγορά ότι ο έλεγχος δε γίνεται για τα πρόστιμα, αλλά για τη φορολογική συμμόρφωση και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».
Με δεδομένο ότι στόχος φέτος είναι το 70% των ελέγχων από τις ΔΟΥ να πραγματοποιείται σε όμορες πόλεις, εντός της ίδιας Φορολογικής περιφέρειας, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι ήδη έχουν τακτοποιηθεί τα θέματα των πιστώσεων στις εφορίες και της μεταφοράς των αυτοκινήτων από το ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση των ελέγχων. Επιπλέον, έχει ζητηθεί συνδρομή και ήδη υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Οικονομική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, τόσο για τη διεξαγωγή των ελέγχων, όσο και για την ασφάλεια των ελεγκτών. «Οι ελεγκτές θα πρέπει να είναι ευγενείς και ψύχραιμοι και να μη διαπληκτίζονται με τους φορολογούμενους», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, προσθέτοντας πως σημασία έχει να περάσει το μήνυμα ότι η Φορολογική Διοίκηση είναι παρούσα, κι ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα ανομίας και φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: