Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ «Ανταρσία» στον ΣΕΒ, ρήγμα στο μέτωπο

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

«Ανταρσία» στον ΣΕΒ, ρήγμα στο μέτωπο

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα (φωτό αρχείου)
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα (φωτό αρχείου)

Του Χρήστου Κολώνα
Νέα ρήγματα στην ενιαία γραμμή μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και συνολικά στο ενιαίο μέτωπο που είχε συμφωνηθεί με τη ΓΣΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τους Θεσμούς, προκαλεί ένα σκηνικό «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει στον ΣΕΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ήλθε αντιμέτωπος με έντονη κριτική από επιχειρηματίες- μέλη του διοικητικού και γενικού συμβουλίου αναφορικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συμφωνήσει με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) στα εργασιακά και ιδίως στα θέματα των ομαδικών απολύσεων αλλά και των κλαδικών συμβάσεων.
Πηγές αναφέρουν πως ο κ. Φέσσας, μεταξύ 12 και 19 Ιουλίου -ημερομηνίες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των κορυφαίων εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας απόντος όμως του ιδίου- έγινε αποδέκτης αυστηρών επικρίσεων από επιχειρηματίες μεγάλων εταιρειών αναφορικά με τη στάση του στο να στηρίξει με το κείμενο συμφωνίας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εργασιακά.
Λέγεται, μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικαλούμενος κόλλημα συμμετοχής στο ραντεβού της 19ης Ιουλίου είδε κατ' ιδίαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο μία μέρα πριν. Στις συσκέψεις της 12ης και 19ης Ιουλίου ο ΣΕΒ εκπροσωπήθηκε από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Χάρη Κυριαζή.
Αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών που δέχτηκε ο κ. Φέσσας ήταν να εκδοθεί στις 21 Ιουλίου το καθιερωμένο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου που ουσιαστικά παρουσίαζε αναλυτικά τις θέσεις των εργοδοτών για τα εργασιακά, αμφισβητώντας στην πράξη τη συμφωνία που είχε ο ίδιος ο ΣΕΒ συνυπογράψει.
Η «ανταρσία» στους κόλπους του Συνδέσμου φωτογραφήθηκε... χθες, εμμέσως πλην σαφώς, από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ (έμποροι) Βασίλη Κορκίδη. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΕΣΕΕ σέβεται την υπογραφή της στην κοινή δήλωση και καλεί όσους μεμονωμένα διαφωνούν, τουλάχιστον να σεβαστούν την υπογραφή στα συμφωνηθέντα από τον ΣΕΒ, ως επίσημου φορέα εκπροσώπησής τους ...». Στην ουσία ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ «καρφώνει» επιχειρήσεις ? μέλη του ΣΕΒ και παρέχει στήριξη στον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα.
Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης μέσα από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες προειδοποιεί για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από την ανταρσία στο ΣΕΒ, καθώς αυτές προκαλούν ρήγμα στο ενιαίο μέτωπο των εργοδοτών, αλλά και στην «εργασιακή ειρήνη» που έχει επιτευχθεί στα χρόνια της κρίσης με τη ΓΣΕΕ.
Εξάλλου, ο κ. Κορκίδης παρουσίασε χθες και τις θέσεις τις ΕΣΕΕ στα καυτά εργασιακά θέματα:
1. Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και όχι ενσωμάτωσή τους στις μηνιαίες αποδοχές. Μάλιστα επικαλείται και σχετική δήλωση της Ευρωπαίας επιτρόπου Απασχόλησης Marianne Thyssen, η οποία σημειώνει ότι δεν ενδιαφέρει την Ε.Ε. εάν οι αμοιβές καταβάλλονται σε 12 ή σε 14 μισθούς ή ακόμα ανά 15νθήμερο σε 27 καταβολές, αλλά η συνολική ετήσια αμοιβή του εργαζόμενου και η αντίστοιχη δαπάνη για τον εργοδότη.
2. Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω, ενώ ίσως θα πρέπει να δεχθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%. «Επιπλέον, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και τα 'lock out', ως γνωστό στην Ελλάδα συνηθίζεται πρώτα να κλείνουν οι επιχειρήσεις και μετά να απολύουν, ενώ ως γνωστόν στις περιπτώσεις της χρεοκοπίας, η έννοια της απόλυσης λαμβάνει 'συμβολικό' χαρακτήρα, αφού οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.
3. Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του.
4. Υπέρ των κλαδικών και όχι των επιχειρησιακών συμβάσεων τάσσεται η ΕΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: