Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΔΝΤ Συμμαχία κατά των αλλαγών στα εργασιακά

ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΔΝΤ

Συμμαχία κατά των αλλαγών στα εργασιακά

Ο Γ.  Κατρούγκαλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη»
Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη»

Του Γιώργου Γάτου
Συμφωνία - πλαίσιο  όχι μόνο κοινωνικής, αλλά και πολιτικής συμφωνίας για την αποτροπή νέων ανατροπών στα μισθολογικά - εργασιακά (που, κυρίως, ζητά το ΔΝΤ) και την αποκατάσταση του διαλόγου και  του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων,  προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου με τους Θεσμούς για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. 
Το πρώτο βήμα έγινε χθες με την καταρχήν επαναβεβαίωση των παλαιότερων θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την επαναφορά της ισχύος της ΕΓΣΣΕ για τον κατώτατο μισθό, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, τη συνέχιση της απαγόρευσης του «λοκ άουτ» και για «ήπιες» προσαρμογές στα άλλα «ανοικτά», στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές,  θέματα όπως την ανάθεση αποφασιστικού ρόλου για τις ομαδικές απολύσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (αντί του υπουργού), την αλλαγή του καθεστώτος της διαιτησίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων, δηλαδή όσα είχαν συμφωνηθεί το 2014  στη Γενεύη παρουσία του τότε υπουργού Εργασίας Γ.  Βρούτση.  
 Επί μέρους διαφοροποιήσεις, ωστόσο, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν από μέλη εργοδοτικών οργανώσεων για το καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων, τη μη υποχρεωτικότητα διαιτητικών αποφάσεων, τον χρόνο προειδοποίησης για τις απεργίες,  για σειρά συνδικαλιστικών προνομίων ή ακόμη και για την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις ετήσιες αποδοχές.  Οι πέντε οργανώσεις συμφώνησαν, πάντως, να συνδιαμορφώσουν ένα  κοινό κείμενο θέσεων το οποίο θα υποβάλουν στο υπουργείο ως πλαίσιο αρχών και αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τους δανειστές. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 
Ο Γ.  Κατρούγκαλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη. Δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.  Γι’ αυτό τον λόγο οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορύθμιση στην αγορά εργασίας. 
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα». «Έτσι πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για να  ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», κατέληξε. 
Η ΓΣΕΕ  
«Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο υπεγράφη το 3ο μνημόνιο και επανήλθε στο τραπέζι το ζήτημα των εργασιακών, με τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες, τη μη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγοπουλος τονίζοντας ότι «συζητήσαμε τρόπους για να χαράξουμε μια εθνική γραμμή, η οποία θα επιβεβαιώνει και πάλι όσα είχαμε συνομολογήσει το 2014 εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη... Εκτιμώ, ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια γραμμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: