Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Στην «τσιμπίδα» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου όσοι δεν κόβουν αποδείξεις

Στην «τσιμπίδα» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου όσοι δεν κόβουν αποδείξεις






Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN


Όπως είναι ήδη γνωστό, κατατέθηκε χθες στη Βουλή (σ.σ. 21.7.2016) η τροπολογία του υπ. Οικ. σχετικά με τις αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στο Φ.Π.Α. από τη μη έκδοση αποδείξεων. Οι τροποποιήσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλέγμα διατάξεων που προσπαθούν να συνθέσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Δ.Ε., προκειμένου να μειωθεί το νοσηρό φαινόμενο της φοροδιαφυγής το οποίο αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό —επειδή διαβάσαμε και ακούσαμε πολλά στα Μ.Μ.Ε.— ότι,  το γεγονός της επιβολής των προστίμων αυτών (βάσει της τροπολογίας) για μη έκδοση αποδείξεωνμόνο στις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που υπάγονται στο καθεστώς Φ.Π.Α.δεν σημαίνει πως η πολιτική ηγεσία ξέχασε να συμπεριλάβει ειδική διάταξη ή αφήνει στο απυρόβλητο όσους επαγγελματίες απαλλάσσονται ή είναι εκτός πεδίου Φ.Π.Α. (ιατρούς, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, κ.λπ.), αφού όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις είτε υπάγονται ή όχι στο καθεστώς Φ.Π.Α. θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και όχι μόνο. 
Οι κινήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός «οπλοστασίου» που θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων P.O.S. από τους περισσότερους επαγγελματίες, η διεύρυνση των μεθόδων που θα χρησιμοποιούνται από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, η on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γ.Γ.Δ.Ε., η διαβίβαση με χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου στις πληροφοριακές υποδομές της Γ.Γ.Π.Σ. των δεδομένων όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν οι επαγγελματίες (ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους χειρόγραφα ή με ηλεκτρονικό τρόπο), οι στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι υπό την παρουσία των ελεγκτικών οργάνων, που θα δημιουργούν το προφίλ του κάθε φορολογούμενου και θα εξετάζουν τη συναλλακτική συμπεριφορά του  —έτσι ώστε να αξιοποιούν τις πληροφορίες στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου—, η αξιοποίηση όλων των δεδομένων και στοιχείων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές, αποτελούν μερικά μόνο από τα όπλα που θα έχουν στη φαρέτρα τους οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Συνεπώς, όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις είτε υπάγονται στο Φ.Π.Α. ή όχι, δεν θα πέσουν στα μαλακά όπως νομίζουν, αλλά τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και οι έλεγχοι θα γίνονται σε πολλά επίπεδα. Κλείνοντας να παραθέσουμε και τις τοποθετήσεις τόσο του κ. Τρ. Αλεξιάδη, όσο και του κ. Γ. Πιτσιλή αναφορικά με το θέμα των ελέγχων, της φοροδιαφυγής, καθώς και των προστίμων από τη μη έκδοση αποδείξεων.






http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: