Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Σάλος από τις ανατροπές που φέρνει ο Ν. Φίλης στα ιδιωτικά σχολεία

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Σάλος από τις ανατροπές που φέρνει ο Ν. Φίλης στα ιδιωτικά σχολεία

Σάλος από τις ανατροπές που φέρνει ο Ν. Φίλης στα ιδιωτικά σχολεία

Αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να επιβάλει συγκεκριμένο πλαίσιο στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων. Οι σχολάρχες κατηγορούν το υπουργείο ότι θέλει να «κρατικοποιήσει» την ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μεταφέρουν στα ιδιωτικά σχολεία τις αγκυλώσεις των δημοσίων, με βασικά στοιχεία το αυστηρότερο πλαίσιο απολύσεων και την κατάργηση της δυνατότητας που έχουν τα σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πέραν του αναλυτικού ωραρίου. Ανάλογες ρυθμίσεις στο παρελθόν προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της τρόικας, καθώς καταργούν μνημονιακό νόμο του 2011, καθιερώνοντας ρήτρες μονιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία.
Οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτικού να είναι ελεύθερες ποσοτικά και αιτιολογημένες. Κατόπιν και έως την εξαετία μπορεί να απολυθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτικών. Η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Επίσης, προσπάθεια... κρατικοποίησης αποτελεί η προσπάθεια η λειτουργία των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης να ρυθμίζεται όπως τα σχολεία.
Δηλαδή, οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων θα είναι όπως περίπου ισχύει στα σχολεία, καθώς και το ωράριο των εκπαιδευτικών. «Το υπουργείο Παιδείας, κυριευμένο από τις ιδεοληψίες του ενάντια στον ιδιωτικό τομέα και θορυβημένο από το ρεύμα εγγραφών προς τα ιδιωτικά σχολεία, που επισφραγίζει την ποιοτική τους προσφορά στην ελληνική κοινωνία, αντί να προσπαθήσει να αντιγράψει τις καλές πρακτικές τους, αποφάσισε να κάνει το μόνο που γνωρίζει καλά: να ισοπεδώσει κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Προσπαθεί να αναιρέσει, λοιπόν, δύο βασικά πλεονεκτήματα: το ένα είναι η δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και το δεύτερο είναι οι δυνατότητες διαφοροποίησης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.
Αντίθετα, η απόφαση Φίλη βρήκε σύμφωνη την ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), που ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επαναφέροντας την εποπτεία της στον φυσικό της χώρο, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: