Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ε.Ε.: Για ποια θέματα παραπέμπεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ε.Ε.: Για ποια θέματα παραπέμπεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη μηνιαία της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και πεδία πολιτικής της ΕΕ (βλ. παραρτήματα Ι και ΙΙ), αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Οι βασικές αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή (μεταξύ των οποίων, μία προειδοποιητική επιστολή, 20 αιτιολογημένες γνώμες και 8 παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) παρουσιάζονται παρακάτω και ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει 86 υποθέσεις, εφόσον οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειάζεται η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.

1. Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη
(Για περισσότερες πληροφορίες: Daniel Rosario – Τηλ.: +32 229 56185, Clémence Robin – Τηλ.: +32 229 52509)
Αιτιολογημένη γνώμη
Γεωργία: Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να συμμορφωθεί με την κοινή οργάνωση της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών (ΚΟΑ) στον αμπελοοινικό τομέα και να σεβαστεί την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος και την επιχειρηματική ελευθερία, οι οποίες κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Επί του παρόντος, οι μεμονωμένοι αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου (Ελλάδα) είναι υποχρεωμένοι να είναι μέλη των τοπικών συνεταιρισμών οι οποίοι, με τη σειρά τους, οφείλουν να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής γλεύκου και σταφυλιών στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας του σαμιακού οίνου. Επιπλέον, οι μεμονωμένοι αμπελοκαλλιεργητές δεν επιτρέπεται να καταχωρίζονται ως παραγωγοί οίνου προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Η Επιτροπή κρίνει ότι η υποχρέωση παράδοσης της συνολικής παραγωγής γλεύκου και σταφυλιών σε οργάνωση παραγωγών ισοδυναμεί, στην πραγματικότητα, με την επιβολή απαγόρευσης οικείας παραγωγής οίνου στον μεμονωμένο παραγωγό. Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν επίσης το άρθρο 103 παράγραφος 1 του κανονισμού ΚΟΑ [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013], σύμφωνα με το οποίο «[ο]ι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και οι προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις δύνανται να χρησιμοποιούνται από οποιαδήποτε επιχείρηση διαθέτει στην αγορά οίνο που παράγεται σύμφωνα με την αντίστοιχη προδιαγραφή προϊόντος». Μετά την παραλαβή λεπτομερούς καταγγελίας, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στις 26 Φεβρουαρίου 2016, στην οποία απάντησαν οι ελληνικές αρχές στις 27 Απριλίου 2016. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η απάντηση δεν αμβλύνει επαρκώς αυτές τις ανησυχίες και, ως εκ τούτου, αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να λάβει τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
2. Ανταγωνισμός
(Για περισσότερες πληροφορίες: Ricardo Cardoso — Τηλ.: +32 229 80100, Yizhou Ren — Τηλ.: +32 229 94889)
Παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή παραπέμπει την ΕΛΛΑΔΑ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη ανάκτησης ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο, επειδή δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση της Επιτροπής του 2008 η οποία διέτασσε την ανάκτηση ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Η ενέργεια αυτή συντελείται μετά την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο το 2012, με την οποία καταδικαζόταν η Ελλάδα για τη μη εκτέλεση της ως άνω απόφασης. Η Επιτροπή ζητεί πλέον από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα κατ’ αποκοπήν χρηματική ποινή ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 34 974 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της απόφασής του έως την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής του 2008. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το πλήρες δελτίο Τύπου.

3. Κινητικότητα και μεταφορές(Για περισσότερες πληροφορίες: Anna-Kaisa Itkonen – Τηλ.: +32 229 56186, Alexis Perier - Τηλ.: +32 229 69143)
Προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

4 .Σιδηροδρομικές μεταφορές: Η Επιτροπή παραπέμπει την ΕΛΛΑΔΑ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ και τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω της μη μεταφοράς της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία 2012/34/ΕΕ για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου. Στόχος της οδηγίας είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των εθνικών ρυθμιστικών φορέων στον σιδηροδρομικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την αρμοδιότητά τους για τις σιδηροδρομικές υποδομές, όπως τους τερματικούς σταθμούς και τους σταθμούς. Ζητεί από τα κράτη μέλη να καθορίσουν τις σχέσεις τους με τους διαχειριστές υποδομής με βάση τις πολυετείς συμβάσεις που ορίζουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις όσον αφορά τη διάρθρωση των πληρωμών και την ποιότητα των υπηρεσιών υποδομής που παρέχονται σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει επίσης απαιτήσεις για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής διαφάνειας, ώστε οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και οι διαχειριστές υποδομής να τηρούν και να δημοσιεύουν χωριστούς λογαριασμούς και να ελέγχουν τις χρηματοπιστωτικές ροές. Τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να θέσουν σε ισχύ τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης με την εν λόγω οδηγία έως τις 16 Ιουνίου 2015. Επειδή η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους, η Επιτροπή απέστειλε στα εν λόγω κράτη μέλη προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2015 και, στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2016, αιτιολογημένη γνώμη. Καθώς δεν έχουν ακόμη εγκριθεί εθνικά μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 260 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η Επιτροπή θα ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία έως ότου η πράξη μεταφερθεί πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία. Η Επιτροπή προτείνει ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 30 310,80 ευρώ για την Ελλάδα, 8 710,00 ευρώ για τοΛουξεμβούργο και 29 091,40 ευρώ για τη Ρουμανία. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το πλήρες δελτίο Τύπου.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: