Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΙΚ: Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΥΠΟΙΚ: Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

ΥΠΟΙΚ: Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές, την Πέμπτη 14.6.2016, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 164.000 φορολογικές δηλώσεις, σημειώνοντας έτσι αριθμό ρεκόρ για τη φετινή χρονιά. Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι 5.900.000 και ξεπερνάει το 95% από το σύνολο των 6.000.000 φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν για το 2016.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της ομαλά, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα από πλευράς του Taxis και με χρονικό διάστημα υποβολής τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δεσμευθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ TAXINET ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Λήγει η προθεσμία, εκκρεμούν 250.000 φορολογικές δηλώσεις

Λήγει η προθεσμία, εκκρεμούν 250.000 φορολογικές δηλώσεις

Της Μαρίας Βουργάνα
Τα μεσάνυχτα εκπνέει κανονικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και όσοι φορολογούμενοι δεν θα υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωσή τους, θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Πάντως μέχρι χθες δεν είχαν υποβληθεί περίπου 250.000 δηλώσεις και στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται σκέψεις να παραμένει ανοιχτό το Taxisnet και το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι της τελευταίας στιγμής να υποβάλουν τη δήλωσή τους.
Όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αντιμετωπίζουν πρόστιμο:
• 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
• 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
• 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου προβλέπεται προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.
Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015. Φέτος ο «λογαριασμός» του εκκαθαριστικού είναι αυξημένος για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ λόγω αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.
Από τις 5.646.721 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί (σ.σ. η εκκαθάριση γίνεται αυτόματα με την ολοκλήρωση υποβολής της δήλωσης) προκύπτουν τα εξής:
Για 2.093.618 φορολογούμενους ή το 37,08% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.458,85 ευρώ και τις συνολικές προσδοκώμενες εισπράξεις να διαμορφώνονται σε 3,054 δισ. ευρώ συνολικά. Στο εκκαθαριστικό ενσωματώνονται μέχρι και 5 φόροι: φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, προκαταβολή φόρου.
Λιγότεροι από δύο στους δέκα φορολογούμενους έχουν φέτος επιστροφή φόρου. Μόλις 957.146 φορολογούμενοι σε σύνολο 5,64 εκατομμυρίων εκκαθαρισμένων δηλώσεων δικαιούνται επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 279,73 εκατ. ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 292 ευρώ επιστροφή φόρου ανά δικαιούχο.
Οι επιστροφές αυτές είναι αβέβαιο αν ποτέ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων καθώς, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τυχόν επιστροφές φόρου συμψηφίζονται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένος για περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επιστροφές φόρων εισοδήματος οι οποίες τελικά θα διενεργηθούν αναμένεται πως θα μετριούνται στα δάχτυλα.
Σχεδόν για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. Συγκεκριμένα μηδενικά εκκαθαριστικά έχουν δει μέχρι στιγμής 2.596.957 φορολογούμενοι ή το 46,80% του συνόλου.
Πληρωμή φόρου σε δόσεις 
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με τους εξής τρόπους:
1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου, η δεύτερη δόσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν παρέχεται έκπτωση.
2. Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος στους κατόχους πιστωτικών καρτών με επαρκή διαθέσιμα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,05%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (TAXISnet).
Πληρώνουν
Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015.
Στο εκκαθαριστικό ενσωματώνονται μέχρι και 5 φόροι: φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, προκαταβολή φόρου.
Μηδέν
Σχεδόν για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. Συγκεκριμένα μηδενικά εκκαθαριστικά έχουν δει μέχρι στιγμής 2.596.957 φορολογούμενοι ή το 46,80% του συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: