Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Φορολογικός παράδεισος προσεχώς η Βρετανία;

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Φορολογικός παράδεισος προσεχώς η Βρετανία;

Φορολογικός παράδεισος προσεχώς η Βρετανία;

Με φορολογικές ελαφρύνσεις ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν θέλει να μεταπείσει τον επιχειρηματικό κόσμο στο Λονδίνο, μετά το αρνητικό δημοψήφισμα, να μην αλλάξει έδρα. Δήλωσε στους Financial Times ότι προτίθεται να κατεβάσει από το 20 στο 15% τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (Corporate Tax), που είναι και το πιο μικρό ποσοστό που υπάρχει στις μεγάλες οικονομίες.

Κίνητρα για παραμονή των επιχειρήσεων
Σε άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσον όρο στο 25%. Που σημαίνει με άλλα λόγια ότι με την κίνηση αυτή η Βρετανία ενδέχεται να προκαλέσει την οργή των άλλων χωρών της ΕΕ, διότι οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό για το ποια χώρα θα προσφέρει τον πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή με αποτέλεσμα μειωμένα φορολογικά έσοδα. Τα σχέδια του Όζμπορν εκκινούν από τον φόβο ότι οι επιχειρήσεις μετά το Brexit θα εγκαταλείψουν τη M. Βρετανία λόγω ανασφάλειας για το πώς θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ.
Ήδη πολλές από αυτές έχουν εκδώσει «δελτίο πρόγνωσης θύελλας» για ενδεχόμενες απώλειες κερδών. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων επιβάλλεται επί των εσόδων ορισμένων τύπων νομικών προσώπων, όπως κεφαλαιουχικές εταιρείες, συνεταιρισμοί, ενώσεις και ιδρύματα. Πρόκειται για φόρο επί της αξίας, που επιβαρύνει τα κέρδη μιας επιχείρησης και που μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος διπλής φορολογίας, όταν το φορολογημένο κέρδος καταβάλλεται στον μέτοχο. Το ποσό αυτό για τους μετόχους είναι φορολογητέο.
Στον δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία
Στους Financial Times ο Όζμπορν δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία ενόψει του Brexit θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. «Πρέπει να κατευθύνουμε το βλέμμα στον ορίζοντα και στον δρόμο που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε το καλύτερο από την μοίρα που μας έλαχε», είπε. Πριν από το δημοψήφισμα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών δεν είχε καν αναφέρει το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων. Το αντίθετο μάλιστα. Είχε εξαγγείλει ότι σε περίπτωση LEAVE θα αύξανε τα έσοδα κατά 30 δις στερλίνες μέσω αύξησης φόρων και επιβολής μέτρων λιτότητας.
Το πρότυπο του Όζμπορν είναι προφανώς η Ιρλανδία, που τηρεί μια πολύ επιθετική πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων προς μεγάλη οργή άλλων βιομηχανικών χωρών. Ενώ τα χρόνια πριν την έκρηξη της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης οι μεγάλες τράπεζες κατέφυγαν μαζικά στο Δουβλίνο, τώρα είναι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της παγκόσμιας οικονομίας διαδικτύου. Δίπλα στα τέσσερα γυάλινα κτήρια της Google στο Δουβλίνο έχουν στο μεταξύ μετακομίσει όμιλοι τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας. Πρόκειται για το Facebook, την Amazon, το Paypal, το Twitter, το Dropobox και την Airbnb. Ο λόγος είναι σαφής: Στην Ιρλανδία οι εταιρείες πληρώνουν λιγότερους φόρους από αλλού. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανέρχεται στο 12,5%, τόσο χαμηλά όσο σε καμιά άλλη βιομηχανική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: