Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μόνο για φέτος, τα αγροτεμάχια

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ

Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μόνο για φέτος, τα αγροτεμάχια

Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μόνο για φέτος, τα αγροτεμάχια

Γλιτώνουν αλλά μόνο για φέτος τα αγροτεμάχια το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν θα χάσουν τελικά την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή που δικαιούνται στον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης η επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια αναβάλλεται για ένα έτος και δεν καταργείται.
Δηλαδή, από το 2017 και τα επόμενα έτη, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται κανονικά και στα αγροτεμάχια και όπως έχει ανακοινώσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να διορθώσουν τα στοιχεία του Ε9 που αφορούν στα αγροτεμάχια, προκειμένου να υπολογιστεί σωστά και με ακρίβεια η αξία των αγροτεμαχίων. Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αποσύρθηκε η διάταξη η οποία προέβλεπε «κόφτη» στις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ύπαρξης τόκων καταθέσεων άνω των 300 ευρώ.
Η αναστολή της επιβολής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια «κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια επρόκειτο να υπαχθούν για πρώτη φορά σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογούμενους να ελέγξουν την ορθή απεικόνιση αυτών και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις».
Η απώλεια φορολογικών εσόδων από τη μη επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων υπολογίζεται σε 230 εκατ. ευρώ αλλά όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών δεν κρίθηκε αναγκαία η εξεύρεση και η νομοθέτηση ισοδυνάμων μέτρων για την κάλυψη της απώλειας αυτής, καθώς το ποσό των 230 εκατ. ευρώ θα ήταν παραπανίσιο, δηλαδή θα ήταν πρόσθετη είσπραξη, πέραν των 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπεται να αποδώσει και για φέτος ο ΕΝΦΙΑ. Με την ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα μπορεί να εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017. Ακόμη με την ίδια τροπολογία:
• Απαλλάσσονται από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι ελεγκτές της Φορολογικής Διοίκησης.
• Προβλέπεται ως προαιρετική από υποχρεωτική που ισχύει σήμερα, η έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις ανώνυμες εταιρείες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται σε περίπτωση μη έκδοσής του. Η διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1 Ιανουαρίου 2016.
• Καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ περίπου 20.000 φορολογικών υποθέσεων.Παρατείνονται για τρία έτη, οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση πράξεων διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για τις υποθέσεις που θα μεταφερθούν για έλεγχο από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, καθώς και για αυτές που μεταφέρθηκαν ήδη το 2015 από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
• Παρατείνονται ορισμένες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα που φέρνουν στη χώρα μας οι μετοικούντες, μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης για τα τρίκυκλα αυτοκίνητα και τα τρίκυκλα φορτηγά και προσδιορίζεται με περισσότερη σαφήνεια η έννοια των υβριδικών αυτοκινήτων για τα οποία προβλέπεται πλέον μερική και όχι ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: