Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Σημείωμα της τρόικας στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις

Σημείωμα της τρόικας στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις

Πρώτη καταχώρηση: 06/07/2016 - 07:48
Τελευταία δημοσίευση: 08:10Οικονομία
Σημείωμα της τρόικας στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Σημείωμα έλαβε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την κοινοτική μερίδα της τρόικας, η οποία «χτυπά» καμπανάκι ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Το “διά ταύτα" του σημειώματος είναι πως η κυβέρνηση πρέπει τρέξει, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο για να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς.
Τo σημείωμα των δανειστών στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στα παράπονα που είχε εκφράσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την στάση των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.
Το σημείωμα λέει ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεδεμένες με τα 2,8 δισ., πως δεν τις έχουμε βάλει καν σε πλάνο και χρονοδιάγραμμα και μας προειδοποιεί ότι χάνουμε έτσι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.
Τα πράγματα είναι δύσκολα, και όπως λένε στο Real.gr κοινοτικές πηγές, καθόλου τυχαία δεν ήταν η δήλωση του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ πριν από λίγες ημέρες, περί ανάγκης συνεργασίας όλων των υπουργείων και όλων των τομέων της διοίκησης.
Παρομοίως, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, έλεγε πως “για το παρόν, η επιλογή είναι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αλλάξει σελίδα”, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται ευρεία πολιτική στήριξη και πλήρης ιδιοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τόνισε ότι η χώρα έχει την ευκαιρία να αλλάξει σελίδα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Σε σχέση τέλος με αυτές καθ’αυτές τις διαρροές επιστολής του υπουργού Oικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον τρόπο συνεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν εξήγησε ότι η Κομισιόν σκοπεύει να βελτιστοποιήσει τις μεθόδους συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την ταχύτερη και ομαλότερη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
Το θέμα των καθυστερήσεων θα τεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Επισήμως ο υπουργός Oικονομικών πρέπει να περιγράψει το “state of play” (την κατάσταση), αλλά οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι δεν θα έχει να πει κάτι καινούργιο για την υλοποίηση του προγράμματος. Στο Eurogroup θα κριθεί και το μήνυμα, που για προφανείς λόγους δεν μπορεί να είναι δημόσιο.

ΠΗΓΗ: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: