Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ Απαλλαγή από ΦΠΑ, αν βγει ο προϋπολογισμός

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ

Απαλλαγή από ΦΠΑ, αν βγει ο προϋπολογισμός

Απαλλαγή από ΦΠΑ, αν βγει ο προϋπολογισμός

Από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα κριθεί η αύξηση του ορίου του τζίρου από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ. Όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης «η κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν ενδεχόμενη τροποποίηση του ορίου ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αλλά το όριο αυτό θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού».
Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ωστόσο, θα πρέπει να εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μελέτη των επιπτώσεων από την αύξηση του σχετικού ορίου.
Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνουν με φόρο τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που εντός της χρήσης η απαλλασσόμενη επιχείρηση ξεκινήσει και άλλη δραστηριότητα ή επεκτείνει τις δραστηριότητές της κατά τρόπο που εκτιμάται ότι θα της αποφέρει αυξημένα έσοδα.
Σημειώνεται πως η υπέρβαση του ορίου εντός της χρήσης καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη της επιχείρησης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την έναρξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου. Το όριο των 25.000 ευρώ αφορά τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα τα οποία πραγματοποιούν οι υποκείμενοι εντός της διαχειριστικής περιόδου από το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: