Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

To μεγάλο «φιάσκο» με τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια


To μεγάλο «φιάσκο» με τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

Ιδιοκτήτες αγροτικής γης βρέθηκαν να καλούνται να πληρώσουν ακόμη και πολλές χιλιάδες ευρώ συμπληρωματικό φόρο.
to-megalo-fiasko-me-ton-enfia-sta-agrotemaxia
 

Στο ίδιο έργο θεατές οι ιδιοκτήτες κτισμάτων. Για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία 3ετία και παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, βλέπουν το κράτος να αδυνατεί να φορολογήσει τα αγροτεμάχια και να μεταθέτει όλα τα φορολογικά βάρη σε όσους έχουν κτίσματα. Προς το παρόν, μέσα από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, περισσότεροι από 550.000 ιδιοκτήτες θα «μοιραστούν» πρόσθετα βάρη της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, με το που θα κατατεθούν στη Βουλή οι τροπολογίες για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, να υπάρξουν νέες ανατροπές στους συντελεστές. Και αυτό διότι μετά την κατάργηση της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, είναι πιθανό να ζητηθεί από τους θεσμούς η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Το πάθημα του 2014 και η επανάληψη

Στο υπουργείο Οικονομικών παίχτηκε τις τελευταίες εβδομάδες το ίδιο ακριβώς σκηνικό που επικράτησε και το 2014 επί Νέας Δημοκρατίας. Και τότε, η κυβέρνηση πρώτα νομοθέτησε την επιβολή φόρου στα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών και μετά έβαλε τις υπηρεσίες του υπουργείου να υπολογίσουν τη σημαίνει αυτό στην πράξη. Οι προειδοποιήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης έπεσαν στο κενό και τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν τον Αύγουστο για να προκληθεί στη συνέχεια μείζον πολιτικό θέμα –όπως αποδείχτηκε- κόστισε στην κυβέρνηση.
Δύο χρόνια αργότερα ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που αποφάσισε να… αγγίξει αυτό που ποτέ καμία κυβέρνηση από τη δεκαετία του ’80 δεν τόλμησε να αγγίξει: να επιβάλλει φόρο βάσει της αξίας στα αγροτεμάχια, τα λεγόμενα «ακίνητα του πίνακα 2 στο Ε9». Ο νόμος ψηφίστηκε πριν να γίνει η παραμικρή «προσομοίωση» για τα αποτελέσματα ενώ ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόβλεψη όσον αφορά στη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.
Τα πρώτα εκκαθαριστικά, προέκυψαν τις τελευταίες 10 ημέρες όταν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έβαλε μπροστά τους ηλεκτρονικούς υπολογισμούς. Η αξία των αγροτεμαχίων στην Ελλάδα, υπολογίζεται με ένα πεπαλαιωμένο σύστημα το οποίο θεσπίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’90 και λέγεται «ΑΑΓΗΣ». Το σύστημα αυτό, στηρίζεται σε ορισμένες βασικές «αρχές» (αν το αγροτεμάχιο είναι καλλιεργήσιμο ή όχι, αν βρίσκεται σε απόσταση από τη θάλασσα ή όχι κλπ) αλλά πρακτικά «τσουβαλιάζει» τα αγροτεμάχια καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Έτσι, η προσομοίωση της εκκαθάρισης έβγαλε «τέρατα» καθώς ιδιοκτήτες αγροτικής γης βρέθηκαν να καλούνται να πληρώσουν ακόμη και πολλές χιλιάδες ευρώ συμπληρωματικό φόρο.

Όπισθεν ολοταχώς

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν έγινε το 2014: όπισθεν ολοταχώς. Πλέον, η διαδικασία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ θα καθυστερήσει ακόμη έναν μήνα και τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Taxis μετά τα μπάνια του λαού.
Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του υπ.ΟΙΚ, θα υπολογίσουν αν από την εκκαθάριση υπό τα νέα δεδομένα (χωρίς δηλαδή συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια και χωρίς να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους) βγάζει το πολυπόθητο νούμερο εσόδων των 3,5 δις. ευρώ.
Μην ξεχνάμε ότι λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι (σ.σ αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο μειώθηκε το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκαν και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου).

Μετά τις αντιδράσεις, εκτός ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

Το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών.
ektos-enfia-ta-agrotemaxia-sumfwna-me-to-upourgeio-oikonomikwn
 
Υπό τον φόβο της επανάληψης του φαινομένου «καλοκαίρι 2014» -τότε ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που κινδύνεψε να πέσει εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ και των ακινήτων εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού- η κυβέρνηση κάνει όπισθεν ολοταχώς στο θέμα του ΕΝΦΙΑ.
Πριν από λίγο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά σε σειρά αλλαγών στην νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ λίγες ημέρες πριν την υποτιθέμενη ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxis.
Φυσικά η εκκαθάριση πηγαίνει πίσω –βάσει ανακοίνωσης η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις- ενώ δεν θα ενσωματωθούν τελικώς τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο ούτε θα χαθεί η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους.
Αναλυτικά οι αλλαγές που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ:
1)  Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο  του ΕΝΦΙΑ των πολιτών.  Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

Τι λέει ο υπουργός

Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλώνει στο Πρακτορείο FM 104,9 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των φορολογούμενων ενώ δεν θα χάσουν την απαλλαγή από τον φόρο όσοι έχουν υψηλούς τόκους.
Παράλληλα ο κ.Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2017.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε στην διάρκεια συνέντευξής του στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104,9 ο κ.Αλεξιάδης, μετά από σειρά λαθών που παρατηρήθηκαν στην καταχώριση αγροτεμαχίων αποφασίστηκε τα αγροτεμάχια να μην ληφθούν εφέτος υπόψη σε ό,τι αφορά στην βεβαίωση του συμπληρωματικού φόρου.
Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε παράδειγμα πολίτη στα Γρεβενά ο οποίος θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ επειδή αγροτεμάχιό του εμφανιζόταν ως καταχωρηθέν δίπλα στην θάλασσα ενώ ήταν ορεινό.
"Σε τέτοιες περιπτώσεις, για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δεν θα ληφθούν υπόψη τα αγροτεμάχια για τον συμπληρωματικό φόρο", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά στις δόσεις ο κ.Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα είναι από το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι για τον σκοπό αυτό θα κατατεθεί διάταξη προς ψήφιση στην Βουλή.
Τέλος, επεσήμανε ότι δεν ισχύσει η σύνδεση του συγκεκριμένου φόρου με εισόδημα από τόκους καταθέσεων ενώ συνολικά δεν θα αλλάξει κάτι στο συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημείωσε, η βεβαίωση θα ανέλθει σε 3,3 δισ.ευρώ και αναμένεται να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όπως και πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: