Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Σταθάκης στη Welt: Υψηλό το πολιτικό κόστος της λιτότητας

Σταθάκης στη Welt: Υψηλό το πολιτικό κόστος της λιτότητας

Πρώτη καταχώρηση: 07/07/2016 - 15:34
Τελευταία δημοσίευση: 15:34Οικονομία
Σταθάκης στη Welt: Υψηλό το πολιτικό κόστος της λιτότητας
Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt παραχωρεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στην οποία αναφέρεται σε πολλά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την ΕΕ αυτό το διάστημα.
Αναφορικά με το Brexit o Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζει ότι ενέργειες οικονομικών κυρώσεων εν είδη τιμωρίας δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα στο παρελθόν και ότι η βρετανική οικονομία και το Λονδίνο ως χρηματοοικονομικό κέντρο θα πρέπει να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μειωθούν οι αβεβαιότητες που προέκυψαν και να οριοθετήσουμε το γρηγορότερο μια νέα σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να παραμείνει όσο γίνεται πιο στενά συνδεδεμένο με την ΕΕ».
«Να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας»
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού υποστηρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει βαθιά κρίση ταυτότητας και δημοτικότητας και για να παραμείνει ισχυρή θα πρέπει να επιχειρήσει αποφασιστικά βήματα για να γίνει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και πάλι ελκυστικό. «Βρίσκεται εδώ μια ευκαιρία τερματισμού της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και την αντικατάστασή της με αναπτυξιακά προγράμματα;» τον ρωτά ο γερμανός δημοσιογράφος. «Η επόμενη ημέρα για την Ευρώπη είναι ημέρα πρωτοβουλιών» υπογραμμίζει ο Γιώργος Σταθάκης. «Η πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει υψηλό πολιτικό κόστος στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να υπάρχουν μέτρα, τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα ο σκελετός της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να επιτρέπεται στα εθνικά κράτη μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για να αντιδρούν στις πραγματικές ανάγκες».
Ο Σταθάκης υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει δύο δυνατότητες για να επιστρέψουν σε κοινό βηματισμό οι οικονομίες της ΕΕ, την χαλαρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την εκπόνηση ενός εντελώς νέου κανονιστικού πλαισίου. «Βλέπετε εδώ ως νέο σας σύμμαχο τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ζητά λιγότερη λιτότητα;» τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στον Γκάμπριελ και την ελληνική κυβέρνηση. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα πώς θα ενισχυθούν περισσότερο η ανάπτυξη και η απασχόληση. Έχει επ' αυτού μια σταθερή προσέγγιση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».
Το ευρωομόλογο, ως ένα από τα εργαλεία
Ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι από την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα πρέπει να επωφελείται ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ παράλληλα ζητούμενο πρέπει να είναι η μεγαλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα σε χώρες με πλεονάσματα και ελλείμματα. «Σε τέτοιες ταραχώδεις περιόδους θα πρέπει να κάνουμε νέες σκέψεις, τα ευρωομόλογα είναι ένα από τα πολλά εργαλεία για να διευκολύνουμε τη ζωή σε χώρες με δυσκολίες πρόσβασης στις αγορές». Το Brexit δεν πλήττει άμεσα την Ελλάδα, υποστηρίζει. «Αλλά αυξάνει την αστάθεια, και υπό αυτήν την έννοια πλήττεται η ελληνική οικονομία». Στο δίλημμα, περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, ο Γιώργος Σταθάκης συστήνει να μην λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις σε κλίμα πανικού. «Πάντως η Ευρώπη χρειάζεται φρεσκάρισμα, καινοτόμες ιδέες». Για το αποτρεπτικό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας συνοψίζει τα μέτρα που έχει πάρει η χώρα, όπως ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», εναρμονισμό του φορολογικού συστήματος για να προσελκύσει επενδυτές.
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για τον λόγο επανεκκίνησης της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ο κ. Σταθάκης απαντά ότι δεν διαθέτει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Τέλος για τις οικονομικές θεωρίες και την πρακτική εφαρμογή τους ο Έλληνας υπουργός, που είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, παραδέχεται ότι αν και είναι σημαντικές είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. «Είναι σημαντικό παρόλα αυτά να τις ξέρει και να τις λαμβάνει κανείς υπόψη στην καθημερινότητα».
Πηγή: DW
Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η Ρωσία κλόνισε την εμπιστοσύνη των χωρών του ΝΑΤΟ

Στη Γερμανία στελέχη του ΥΠΟΙΚ για εκπαίδευση

Στουρνάρας: Άμεσα η χαλάρωση των capital controls για το "νέο χρήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: