Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του 2016

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του 2016

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του 2016

Της Μαρίας Βουργάνα
Έρχεται η ώρα του «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τον επόμενο μήνα πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι.
Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση του φόρου αποκαλύπτουν ότι ένας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβει «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ενώ επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων είτε θα πληρώσουν το ίδιο ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν και πέρυσι παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών είτε θα πληρώσουν μικρότερο φόρο.
Ωστόσο για περίπου 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους ή τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων προκύπτουν επιβαρύνσεις, οι οποίες για περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενους θα είναι ελάχιστες έως 10 ευρώ.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ προκύπτουν για 270.000 φορολογούμενους, οι οποίοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου, στον οποίο μετά τις διορθώσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή δεν συνυπολογίζονται τα αγροτεμάχια.
Ανακατανομή
Οπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες και η μέχρι σήμερα εκκαθάριση στα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) δείχνει ότι ο συνολικός λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα κινηθεί περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και περίπου για το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσει είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε το ίδιο ή περίπου το ίδιο σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:
  • Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσουν λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση που θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οφείλεται στη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
  • Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο ποσό που κατέβαλαν πέρυσι καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρέασε καθόλου το ποσό του φόρου. Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.. Έτσι, ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πάνω από 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015. Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ., οπότε δεν θα μειωθεί.
  • Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω φόρο για την ακίνητη περιουσία τους από 1 λεπτό έως 10 ευρώ.
  • Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000 φορολογούμενοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως όσοι έχουν κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα για τα οποία καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που ίσχυε μέχρι πέρυσι αλλά και οι φορολογούμενοι με ακίνητα με ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται από 200.001 έως 250.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους.
  • Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω. Οι φορολογούμενοι αυτοί πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και θα πληρώσουν παραπάνω φόρο λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.
Κρίσιμο ραντεβού στις 29 Αυγούστου
Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται να είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς πριν την επιστροφή των δανειστών τον Σεπτέμβριο για τη μίνι αξιολόγηση, θα πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει, το Euro Working Group, όπου επί τάπητος θα τεθεί η πρόοδος που θα έχει γίνει στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ, τα ανοιχτά ζητήματα του Μεσοπροθέσμου, η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η στάση του ΔΝΤ και το θέμα των αποφάσεων για το χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος έχει συνδέσει τη συζήτηση για το χρέος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μείωση του στόχου που προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 για τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές, ότι οι στόχοι μπορούν να μειωθούν χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Τί προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα: Θα δηλώνονται και τα εξ αδιαιρέτου

Τί προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα: Θα δηλώνονται και τα εξ αδιαιρέτου

Λύση για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων, μικρότερα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αύξηση των δόσεων και απλοποίηση των διαδικασιών δόμησης, προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες
 
Ο υπό διαμόρφωση νόμος αγγίζει για πρώτη φορά την εξ αδιαιρέτου δόμηση. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σχεδιάζουν να δώσουν το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες ενός αυθαίρετου κτίσματος, να δηλώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί, κάτι που μέχρι τώρα δεν μπορεί να γίνει καθώς απαιτείται από κοινού δήλωση όλων των ιδιοκτητών.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου είναι τρεις:
 
Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία νέας δομής του Παρατηρητηρίου Δομημένου Χώρου, τις αρμοδιότητες που θα έχει καθώς και τις επιτροπές και τα συμβούλια που το απαρτίζουν.
 
Ο δεύτερος αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν για την επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων, με τον στόχο του υπουργείου Περιβάλλοντος να είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης, που σήμερα φθάνει και τα 30 χρόνια, να μην υπερβαίνει τη δεκαετία.
 
Στον τρίτο βασικό πυλώνα περιλαμβάνονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Το νέο στοιχείο του νόμου, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα στις εκτός σχεδίου περιοχές.
 
Έτσι ο νόμος θέτει ως κόκκινη γραμμή την 28η Ιουλίου 2011, καθώς όσα αυθαίρετα κτίστηκαν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν θα μπορούν να υπαχθούν στον νόμο για την τακτοποίησή τους. Παράλληλα με τον νέο νόμο επιχειρείται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να τα δηλώσουν και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει εισήγηση για μείωση του παραβόλου υπαγωγής στο νόμο (από τα 500 στα 200 ευρώ), ενώ προβλέπεται και μείωση προστίμων με διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων, πέρα από αυτά που αφορούν ΑμΕΑ και πολύτεκνους.


 
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Αυξημένος ο ΕΝΦΙΑ για 1 στους 3 ιδιοκτήτες

Αυξημένος ο ΕΝΦΙΑ για 1 στους 3 ιδιοκτήτες

Απαντήσεις σε διάφορα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στον ΕΝΦΙΑ 2016 και στα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας όπως τονίζει να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Συγκεκριμένα τονίζεται:
  • Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.
  • Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2016 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  • Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:
  • Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι
  • Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο
  • Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).
  • Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ.
  • Το 3,8 % περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.
Συνεπώς:
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, το 90% περίπου των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ.) θα πληρώσει είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ είτε το ίδιο ή περίπου το ίδιο σε σχέση με πέρυσι.

ΕΡΕΥΝΑ

Αυτοί είναι οι 10 ακριβότεροι δρόμου του κόσμου για αγορά σπιτιού

Αυτοί είναι οι 10 ακριβότεροι δρόμου του κόσμου για αγορά σπιτιού

Πρόσφατη ανάλυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Credit Suisse, δείχνει ότι ο παγκόσμιος πλούτος δεν εξατμίζεται αλλά συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων, με το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει στην κατοχή του το 86% του πλούτου της γης!

Αυτό το 10% θα μπορούσε μάλλον να ζήσει στους δρόμους που θα σας παρουσιάσουμε εν συνεχεία, όπου το τετραγωνικό μέτρο είναι «χρυσός» και πωλείται σε εξωπραγματικές, για τον μέσο άνθρωπο - τιμές που ξεπερνούν ακόμη και τα 100.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο σε κάποιες περιπτώσεις! Ας δούμε λοιπόν την λίστα με τους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου, όπως τη δημοσίευσε το Billionaire.com.

1. Pollock’s Path, The Peak, Χονγκ Κονγκ.



Το Pollock’s Path είναι ο πιο ακριβός δρόμος του πλανήτη, με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου να ανέρχεται στα 120.000 δολάρια.

2. Kensington Palace Gardens, Λονδίνο



Στη δυτική αυτή πλευρά του κεντρικού Λονδίνου, όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα του κόσμου, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου κυμαίνεται στα 107.000 δολάρια.

3. Avenue Princesse Grace, Μονακό



Με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η μέση τιμή του τετραγωνικού στα σπίτια του διάσημου αυτού δρόμου του Μονακό ανέρχεται στις 86.000 δολάρια, έχοντας πέσει από τα 135.000 δολάρια που ήταν παλαιότερα.

4. Boulevard du Général de Gaulle, Cap Ferrat, Γαλλία



Στην άλλοτε γειτονιά του Charlie Chaplin, στη μεσογειακή Κυανή Ακτή στο Cap Ferrat, το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει 79.000 δολάρια.

5. Paterson Hill, Σιγκαπούρη



Κοντά στον δρόμο Orchard Road, στην πιο εμπορική περιοχή της Σιγκαπούρης, βρίσκεται το Paterson Hill, όπου το τετραγωνικό μέτρο υπολογίζεται στα 45.000 δολάρια.

6. Chemin de Ruth, Γενεύη, Ελβετία



Στο κέντρο της ελβετικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Cologny, βρίσκεται ο παρών δρόμος, όπου το τετραγωνικό μέτρο στοιχίζει 37.000 δολάρια.

7. Romazzino, Σαρδηνία



Ο λόφος Romazzino αποτελεί μία από τις πιο ακριβές περιοχές της ακτής Smerelda στη Σαρδηνία, με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου να αγγίζει τα 32.900 δολάρια.

8. Ostozhenka, Μόσχα



Στον πιο ακριβό αυτόν δρόμο της Ρωσίας, που βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας, το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει 29.000 δολάρια.

9. Fifth Avenue, Νέα Υόρκη



Στην πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ειδικά στα τετράγωνα ανάμεσα στην 59η και 96η οδό, που έχουν απρόσκοπτη θέα στο Central Park, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου ανέρχεται στα 28.000 δολάρια, κάτι που δικαιολογεί και την ύπαρξη δημοφιλών προσώπων στην περιοχή.

10. Avenue Montaigne, Παρίσι



Στη λεωφόρο αυτή της «υψηλής ραπτικής», η μέση τιμή για το τετραγωνικό μέτρο φτάνει τα 26.000 δολάρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια: