Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΓΙΝΑΝ 24 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ Το διπλό κόλπο φοροδιαφυγής από την... μαφία με τα POS

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΓΙΝΑΝ 24 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Το διπλό κόλπο φοροδιαφυγής από την... μαφία με τα POS

Το διπλό κόλπο φοροδιαφυγής από την... μαφία με τα POS

Μεγάλη απάτη μέσω της οποίας χιλιάδες, τουριστικές κυρίως επιχειρήσεις «έσβηναν» τα ηλεκτρονικά ίχνη των εισπράξεών τους από την εφορία, με POS μέσω... Βουλγαρίας και Μάλτας, παρακάμπτοντας και τους κανόνες των capital controls, αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Η νέα κομπίνα φοροδιαφυγής έχει οδηγήσει ήδη σε 24 συλλήψεις, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται αφού έχει ανακαλυφθεί λίστα με πωλήσεις 1.195 «ξένων POS» σε 971 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό.
Με την κομπίνα των κυκλωμάτων που εισήγαγαν και διέθεταν στην Ελλάδα συσκευές εκκαθάρισης πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στο εξωτερικό, επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τους ανυποψίαστους πελάτες, χρησιμοποιούσαν ειδικά μηχανήματα, που είναι συνδεδεμένα με το εξωτερικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «αποδρά» το ηλεκτρονικό ίχνος για σημαντικούς τζίρους από την εφορία.
Το διπλό κόλπο φοροδιαφυγής από την... μαφία με τα POS
Ταυτόχρονα όμως, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη των σχετικών ποσών από ελληνικά ATM, παρακάμπτοντας το όριο των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες που ισχύει στο πλαίσιο των capital controls, ενώ αφού τα χρήματα των εισπράξεών τους βρίσκονταν στο εξωτερικό, μπορούσαν να τα μεταφέρουν ελεύθερα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Το πρώτο μεγάλο κύκλωμα που εισήγαγε και διέθετε στην Ελλάδα συσκευές εξάρθρωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία. Πρόκειται για επιχείρηση η οποία εδρεύει στο Καματερό και στην οποία βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προκύπτουν πωλήσεις 1.195 συσκευών σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες. Συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα και κατασχέθηκαν 164 συσκευές εκκαθάρισης συναλλαγών POS. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγο Εμ. Πλουμή, η αποδοχή πληρωμών με κάρτες οι οποίες εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό απαγορεύεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που διέπει τα capital controls και για τον λόγω αυτό σε συνεργασία με την Οικονομική Εισαγγελία σχηματίστηκαν δικογραφίες για τους 24 συλληφθέντες, ενώ βεβαιώθηκαν και 41 μη αυτόφωρες παραβάσεις. Απο την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, σημείωσε ότι τη Γραμματεία Εσόδων αφορά η πλευρά της φοροδιαφυγής της, καθώς δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος, εφόσον δεν εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές από τράπεζες στην Ελλάδα. Όπως προέκυψε από τις έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, επιχειρήσεις που είχαν προμηθευτεί τα επίμαχα ξένα POS, έκαναν τις πωλήσεις τους με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και το σύνολο του τζίρου επί των πωλήσεών τους μέσω καρτών, μεταφερόταν αυτόματα σε λογαριασμό του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό οι πραγματικές τους εισπράξεις έπαυαν να είναι «ορατές» από την εφορία και «χανόταν» παράλληλα η υποχρέωσή τους να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους, ενώ παράλληλα μπορούσαν άνετα να παρακάμψουν και το αυστηρό πλαίσιο των capital controls, καθώς και να μεταφέρουν άνετα και ελεύθερα τα χρήματά τους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Το διπλό κόλπο φοροδιαφυγής από την... μαφία με τα POS
Σύμφωνα με τον κ. Πλουμή, συνελήφθησαν 24 άτομα που χρησιμοποιούσαν POS τα οποία συνδέονταν με τράπεζες εκτός Ελλάδας, στη Βουλγαρία και τη Μάλτα, κάτι που είναι παράνομο, αφού με βάση τα capital controls τα POS πρέπει να συνδέονται μόνο με ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει αποκαλυφθεί πως έχουν πωληθεί 1.195 τέτοια μηχανήματα σε 971 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και σε ορισμένα νησιά καθώς και beach bars.
Οι επιχειρήσεις αυτές παράλληλα θα μπορούσαν να κάνουν ανάληψη από 2.000 έως 15.000 ευρώ την μέρα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όταν όλοι οι άλλοι Έλληνες αντιμετωπίζουν το όριο των 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, ενώ μπορούσαν να μεταφέρουν έως και 100.000 ευρώ τον μήνα στο εξωτερικό. Το επόμενο στάδιο της συγκεκριμένης έρευνας για τη δράση των κυκλωμάτων αυτών, είναι η ανίχνευση των τζίρων χιλιάδων επιχειρήσεων που έχει φυγαδευθεί στο εξωτερικό και το πιθανότερο είναι πως δεν έχει δηλωθεί στις ελληνικές αρχές για να υποστεί τη φορολόγηση που του αναλογεί.
Το διπλό κόλπο φοροδιαφυγής από την... μαφία με τα POS
Η απόδειξη από τα POS δεν είναι νόμιμη
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή «κρύβεται» και στη μη έκδοση αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, με τους πελάτες να αποχωρούν από τα καταστήματα μόνο με τις αποδείξεις που εκδίδονται, κανονικά, από τα POS. Ελεγκτές, κατά τους ελέγχους που διενεργούν έχουν εστιάσει την προσοχή τους και στο «μέτωπο» της μη κανονικής έκδοσης αποδείξεων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται πως όταν οι πελάτες πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και η πληρωμή γίνεται, κανονικά, μέσω POS, δεν εκδίδονται δύο, αλλά μία απόδειξη. Δηλαδή οι υπάλληλοι στο ταμείο δίνουν στον πελάτη μόνο την απόδειξη που εκδίδεται από το μηχάνημα POS και όχι την απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και έτσι αποκρύπτουν από την εφορία τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη ενός καφέ ? μπαρ στη Μύκονο.
Οι ελεγκτές, ερευνώντας τη μνήμη του POS εντόπισαν ότι τη συγκεκριμένη μέρα του ελέγχου είχαν γίνει συναλλαγές μέσω καρτών, ύψους 730 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, όταν ζήτησαν από τον καταστηματάρχη και το σύνολο των αποδείξεων που αντιστοιχούσαν στις συγκεκριμένες πληρωμές με κάρτες, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία και μόνη απόδειξη.
Η αξία της ήταν μόλις 87 ευρώ, που πρακτικά σημαίνει ότι τα 643 ευρώ των συναλλαγών που είχαν γίνει εκείνη τη μέρα, ήταν χωρίς απόδειξη και ο καταστηματάρχης είχε βάλει στην τσέπη και το ΦΠΑ, ενώ δεν θα πλήρωνε και τον φόρο εισοδήματος. Όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών το μείζον αυτό ζήτημα πρόκειται να αντιμετωπιστεί σύντομα, με νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS και έτσι για κάθε πληρωμή που θα γίνεται με κάρτα θα εκδίδεται αυτόματα και η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση καρτών και να τσεκάρουν εάν εκτός από την απόδειξη του POS παίρνουν και δεύτερη απόδειξη που εκδίδεται απο την ταμειακή μηχανή, ενώ απόδειξη από ταμειακή πρέπει να παίρνουν και σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, διατηρώντας το δικαίωμα να μην πληρώσουν εάν δεν λάβουν απόδειξη από ταμειακή. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:
Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κ.λπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.
Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα -βάσει νόμου- να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε. Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερος λογαριασμός για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: