Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Διασταυρώσεις και τέλος 3% ανά συναλλαγή για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb και άλλων ιστοσελίδων

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διασταυρώσεις και τέλος 3% ανά συναλλαγή για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb και άλλων ιστοσελίδων

Διασταυρώσεις και τέλος 3% ανά συναλλαγή για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb και άλλων ιστοσελίδων

Τέλος στα «σκιώδη» ενοίκια που εισπράττουν κάθε χρόνο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ειδικών ιστοσελίδων (Airbnb κ.ά.) σκοπεύει να θέσει η κυβέρνηση μετά και τις καταγγελίες του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι χάνονται κάθε χρόνο περίπου 270 εκατ. ευρώ από τις «γκρίζες» μισθώσεις, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε νέο ρεκόρ επισκεπτών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου με το οποίο θα επιβάλλεται τέλος 3% σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω γνωστών ιστοσελίδων ή ζητούν η κατάθεση του μισθώματος να τους γίνεται μέσω παγκόσμιας χρηματοοικονομικής πλατφόρμας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.
Παράλληλα τα ποσά θα πρέπει να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση και να φορολογούνται με τους συντελεστές με τους οποίους επιβαρύνονται τα εισοδήματα από ενοίκια.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «μέσω διαφόρων ιστοσελίδων απλοί πολίτες που διαθέτουν από μία γκαρσονιέρα ως συγκρότημα πολυτελών κατοικιών μπορούν να τις νοικιάσουν σε ενδιαφερομένους που είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή να εισπράξουν χρήματα μέσω διαφόρων διεθνών χρηματοπιστωτικών συστημάτων ή μέσω άλλων τρόπων πληρωμής και την ίδια στιγμή τα χρήματα αυτά δεν φαίνονται πουθενά ούτε στην Εφορία ούτε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα διότι δεν κόβεται απόδειξη και η πληρωμή γίνεται απευθείας σε λογαριασμό που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία ειδικού μητρώου στο οποίο θα κληθούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους όλοι οι ιδιοκτήτες που ακολουθούν τη συγκεκριμένη οδό για την εκμίσθωσή τους.
Οι ιδιοκτήτες που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό θα καταβάλουν για κάθε ενοικίαση-συναλλαγή ένα τέλος 3% και όταν θα υποβάλλουν κάθε χρόνο τη φορολογική δήλωσή τους θα συμπληρώνουν σε ειδικούς κωδικούς στο Ε3 και στο Ε1 τα ποσά που έχουν εισπράξει για να φορολογηθούν με τους ισχύοντες συντελεστές για τα ενοίκια.
Οσοι δεν δηλώσουν ότι διαθέτουν ένα ακίνητο που εκμισθώνεται μέσω Διαδικτύου τους περιμένει διασταύρωση και έλεγχος. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τα μεγάλα sites-«πλατφόρμες» για να τους γίνουν γνωστές όλες οι συναλλαγές, είτε τα χρήματα κατατίθενται στην Ελλάδα είτε σε τράπεζα του εξωτερικού.
Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν τα διαμερίσματα που νοικιάζουν θα πληρώσουν και διοικητικό πρόστιμο ανά κατηγορία ακινήτου, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 20% του συνόλου των εγγεγραμμένων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: