Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Υστέρηση εσόδων άνω των 300 εκατ. τον Ιούλιο

ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Υστέρηση εσόδων άνω των 300 εκατ. τον Ιούλιο

Τρ. Αλεξιάδης
Τρ. Αλεξιάδης

Την ώρα που αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών βλέπουν υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου κατά 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο όπως αναφέρουν στόχο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι τον Ιούλιο, τον πιο δύσκολο μήνα, για τις δημόσιες εισπράξεις ο στόχος επιτεύχθηκε κατά 95%.
Ο κ. Αλεξιάδης δεν κρύβει την αγωνία του για την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες και για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και συγκεκριμένα το 2016 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης τον Μάιο του 2017.
«Δόξα τω Θεώ πάμε καλά στα έσοδα, και πάμε να τα κάνουμε καλύτερα... Αγωνία και καθημερινός μας εφιάλτης είναι να πιάσουμε τα έσοδα, και όχι από πήγες που θα πληγώσουν την κοινωνία», επισήμανε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Εισπράξεις
Ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε ότι στο εξάμηνο οι δημόσιες εισπράξεις ήταν πολύ πάνω από τον στόχο, ενώ τον Ιούλιο τα έσοδα ανήλθαν στα 5,242 δισ. ευρώ με τον στόχο (5,575 δισ. ευρώ) να επιτυγχάνεται κατά 95% και η απόκλιση είναι λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δήλωσε ότι η εικόνα για τα έσοδα Ιουλίου μπορεί να είναι διαφορετική με τα τελικά στοιχεία.
Σύμφωνα πάντως με τα προσωρινά στοιχεία, στο επτάμηνο τα έσοδα προ των επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στα 27,671 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 621 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού.
Όπως παραδέχθηκε ο κ. Αλεξιάδης το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι «άδικο και βάρβαρο» προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν το υπερασπίζεται με την έννοια ότι θέλει να μείνει μόνιμα. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα, αλλά θέλει να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό.
«Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους θεσμούς με προβλέψεις για φόρους 65 δισ. ευρώ, και την ψήφισαν και άλλοι, που τώρα φέρνουν αντιρρήσεις», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.
Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος», εξήγησε ο υπουργός.
Παράταση 
Σε ό,τι αφορά την παράταση, έως τις 30 Νοεμβρίου, στην προθεσμία που είχε δοθεί στους φορολογούμενους για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με μειωμένο κατά 50% πρόστιμο, ο κ. Αλεξιάδης παρατήρησε ότι αυτό έγινε γιατί πάρα πολλοί πολίτες είχαν κάνει λάθη, με υπερβολικές τιμές ακινήτων, καθώς σε νομούς όπως των Γρεβενών και της Ευρυτανίας φαίνονται ότι υπάρχουν παραθαλάσσια αγροτεμάχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: