Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

36 ΔΟΣΕΙΣ Σε ρύθμιση «κόκκινοι» λογαριασμοί 1 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ

36 ΔΟΣΕΙΣ

Σε ρύθμιση «κόκκινοι» λογαριασμοί 1 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ

Σε ρύθμιση «κόκκινοι» λογαριασμοί 1 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ

Οφειλές προς τη ΔΕΗ, ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του συνόλου των κόκκινων λογαριασμών, έχουν διακανονίσει περίπου 350. 000 πελάτες της επιχείρησης με τη ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή που «τρέχει» από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ.
Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει ότι μόλις το 5% των πελατών με οφειλή κάτω των 500 ευρώ έχουν σπεύσει να υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ από τις υπόλοιπες κατηγορίες πελατών, στο εύρος από 500 - 1.000 ευρώ έχουν ενταχθεί το 21% των οφειλετών, από 1.000 - 3.000 ευρώ το 36% και άνω των 3.000 ευρώ το 32%.
Η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα των 36 δόσεων ισχύει ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η ΔΕΗ πάντως εκτιμά ότι με το κίνητρο της έκπτωσης του 15% για τους συνεπείς πελάτες, που θα έχει φανεί στους λογαριασμούς μέχρι τη λήξη της ισχύος του προγράμματος, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση.
Με επιστολή απάντησε σε δημοσίευμα ιστοσελίδας, που τον εμφανίζει ως «κάθετα αντίθετο σε στρατηγική συμπράξεων ο κ. Παναγιωτάκης
Με επιστολή απάντησε σε δημοσίευμα ιστοσελίδας, που τον εμφανίζει ως «κάθετα αντίθετο σε στρατηγική συμπράξεων ο κ. Παναγιωτάκης
Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι έχει τηρήσει τον διακανονισμό ένα ποσοστό άνω του 90%, από τους πελάτες εκείνους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι μόλις το 5% των πελατών με οφειλές κάτω των 500 ευρώ έχουν ρυθμίσει το χρέος τους «Οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές αποφεύγουν να διακανονίσουν την οφειλή τους βασιζόμενοι ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της επιχείρησης. Ωστόσο αυτό αποβαίνει σε βάρος τους καθώς χάνουν την έκπτωση του 15%, ενώ με κάποιο μικρό μηναίο ποσό, π.χ. από 10 έως 30 ευρώ, θα ήταν συνεπείς και θα επωφελούνταν από την έκπτωση του 15%» τονίζει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της.
Πρόκειται για την πολυπληθέστερη κατηγορία πελατών, 1.230.000 καταναλωτές με χρέος κάτω από 500 ευρώ ο καθένας, που όλοι μαζί χρωστούν 146 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 298.000 πελάτες με σύνολο οφειλής 153 εκατ. ευρώ, στην κατηγορία μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ δεν έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους 216.000 πελάτες με συνολικό χρέος 278 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, περί τους 89.000 πελάτες, με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας, χρωστούν συνολικά 509 εκατ. ευρώ
«Ενας μεγάλος αριθμός πελατών των δύο τελευταίων κατηγοριών (χρέος από 1.000 έως 3.000 ευρώ και άνω των 3.000 ευρώ) αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Η αντίληψη αυτή είναι το υπόβαθρο της μη τακτοποίησης οφειλών παρά τη διευκόλυνση των 36 δόσεων, τις οποίες θυμούνται όταν γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Σε ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει γίνει παρέμβαση στον μετρητή και μάλιστα περισσότερο από μία φορά» τονίζει η ανακοίνωση και καλεί όλους τους πελάτες να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 δόσεων, διαφορετικά «η ευθύνη είναι δική τους » αναφέρει με νόημα η ανακοίνωση.
Με ανάλογο πνεύμα ήταν και η απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη προς την ΕΣΕΕ (έμποροι), στην οποία τονίζει ότι «πρωταθλητές στην ασυνέπεια είναι οι πελάτες και μέλη σας (ΕΣΕΕ) στις πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές σε αντίθεση με τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές, όπου πελάτες μας και μέλη σας είναι πρωταθλητές της συνέπειας».
Δηλώσεις του προέδρου ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη
Ναι σε συμπράξεις, εκτός υδροηλεκτρικών
Κατηγορηματικά αντίθετος σε συμπράξεις με ιδιώτες για τις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες αλλά ανοικτός σε κοινοπρακτικά σχήματα για τους λιγνιτικούς σταθμούς, τόσο για τη δεύτερη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας όσο και στο Αμύνταιο δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, σε επιστολή- απάντηση σε δημοσίευμα ιστοσελίδας, που τον εμφανίζει ως «κάθετα αντίθετο σε στρατηγική συμπράξεων, την οποία υποστηρίζει ο υπουργός κ. Σκουρλέτης».
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει απο την επιχείρησης στον τομέα των συμπράξεων ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει:
• Την προοπτική σύστασης ανεξάρτησης εταιρείας που θα κατασκευάσει τη 2η μονάδα στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα με μετόχους τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων και τον ξένο οίκο που θα επενδύσει στην κατασκευή της μονάδας, μία επένδυση της τάξη των 700 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζει δε τη συνάντηση για το θέμα αυτό με τη διοίκηση της ιταλικής Edison τον Οκτώβριο 2015
• Την πρόσκληση προς επενδυτές για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, οι δύο μονάδες τους οποίου αποσύρονται σε περίπου 5 χρόνια
• Τη θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ στην εμπορία με πελάτες από όλες της κατηγορίες που θα διατεθεί στον ανταγωνισμό, προκειμένου να ανοίξει η αγορά κατά τρόπο, που η απελευθέρωση μέσω των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) να μην αποβεί καταστρεπτική για τη ΔΕΗ και επιζήμια για τους καταναλωτές.
Για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς η ΔΕΗ δηλώνει ότι «συμπράξεις χωρίς επενδύσεις όπως επιδιώκουν ορισμένοι στοχεύοντας στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, .... δεν ενδιαφέρουν την επιχείρηση». Επίσης αναφέρεται στην ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία για επενδύσεις κυρίως στο υδροδυναμικό της γειτονικής χώρας «σε συνεργασία ιδιαίτερα με ελληνικές κατασκευαστικές και όχι μόνο εταιρείες», καθώς και στις εκκολαπτόμενες συμπράξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: