Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Γιοφύρι της Άρτας το Ε9 για τα αγροτεμάχια

Γιοφύρι της Άρτας το Ε9 για τα αγροτεμάχια

Γιοφύρι της Άρτας το Ε9 για τα αγροτεμάχια
Άντε πάλι από την αρχή. Νέα υποβολή του Ε9 για τα αγροκτήματα. Πριν από λίγες εβδομάδες, στο άρθρο μας με τίτλο «Στον αέρα τα σχέδια για αύξηση εσόδων, μπούμερανγκ τα πρόστιμα» (04.08.2016), αναφερθήκαμε στην ανάγκη για κατάργηση των προστίμων για την υποβολή του Ε9, ώστε να μπορέσει το κράτος να έχει στοιχεία.
 
Επίσης επισημάναμε την αποτυχία του εντύπου Ε9, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει το Κτηματολόγιο και για τα αγροκτήματα, με σωστά στοιχεία και όχι με τα στοιχεία που υπάρχουν στα συμβόλαια των φορολογουμένων.
 
Συγκεκριμένα αναφέραμε στο άρθρο μας: «Από την πρώτη φορά που μας έβαλαν να συμπληρώσουμε το Ε9, το 2005, ξέραμε ότι για να εφαρμοστούν όλα αυτά και να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία από το έντυπο, θα έπρεπε να σχεδιαστεί και να φτιαχτεί κάτι τελείως διαφορετικό, γι’ αυτό και υποβάλλαμε ξανά το Ε9, άλλες 3 φορές από τότε. Τους λόγους που θα αποτύγχανε το Ε9 τους ξέραμε από την αρχή.
 
Όπως και ότι θα γινόταν εργαλείο για να επιβληθούν νέοι φόροι. Το δεύτερο ήταν αυτονόητο σε μία οικονομία που έχει προβλήματα. Γιατί όταν προσπαθεί να βάλει το κράτος τα πράγματα σε μία σειρά, συνήθως το κάνει για να εισπράξει φόρους. Όσο αφορά το πρώτο, η αποτυχία ήταν σίγουρη διότι ο σχεδιασμός του εντύπου Ε9 ήταν -και παραμένει- εκτός πραγματικής αξίας των ακινήτων, έστω και αυτής της διοικητικής αξίας που δίνουν οι αντικειμενικές αξίες και, επιπλέον, δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν πραγματικά στοιχεία».
 
Νέα υποβολή
 
Μόλις λίγες ημέρες μετά διαβάζουμε, λοιπόν, ότι νέα δήλωση της περιουσίας τους θα κληθούν να κάνουν στις αρχές του νέου έτους όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αγροτεμάχια.
 
Τα πρώτα αποτελέσματα, με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν σήμερα στο taxisnet, ήταν απαγορευτικά για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τη συμμετοχή τους στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.
 
Πρόσθετα στοιχεία
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία καθώς το 2017 τα αγροτεμάχια θα συνυπολογισθούν κανονικά στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ και, στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο έντυπο Δήλωσης Στοιχειών Ακινήτων (Ε9). Αμέσως μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν νέα στοιχεία στο έντυπο Ε9 προκειμένου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να καταφέρει να υπολογίσει τον φόρο.
 
Πιο συγκεκριμένα στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 θα προστεθούν νέες στήλες προκειμένου να προσδιορισθεί η αξία των αγροτεμαχίων. Όπως σημειώνεται, θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εάν το αγροτεμάχιο είναι οικοδομήσιμο και διάφορα στοιχεία με τα οποία θα τεκμηριώνεται η αξία τους.
 
Συνολικά θα προστεθούν, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τρεις με τέσσερις στήλες, ενώ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πρέπει να κάνουν και διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει.
 
Δήλωση των ακινήτων
 
Το συγκεκριμένο έντυπο Ε9 (Δήλωσης Στοιχειών Ακινήτων) έχει υποβληθεί τουλάχιστον 5 φορές. Τις πρώτες φορές υποβλήθηκε χειρόγραφα με άλλο τύπο εντύπου αρχικά το 1995 και μετά το 1997. Υποβάλαμε ξανά το έντυπο Ε9 το 2005. Τα χειρόγραφα στοιχεία, του εντύπου Ε9 του 2005, ανέλαβε να μεταφέρει σε ηλεκτρονική μορφή μία εταιρία. Ωστόσο, η διαδικασία στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία δεδομένου ότι ακίνητα βρέθηκαν σε άλλες περιοχές, κάποιοι φορολογούμενοι βρέθηκαν να έχουν ακίνητα που δεν έχουν δηλώσει ποτέ, ενώ σε άλλους φορολογούμενους δεν είχαν καν μπει στην ηλεκτρονική έκδοση του Ε9, ακίνητα που είχαν δηλώσει. Έτσι, το επίτευγμα αυτό δεν τελείωσε ποτέ...
 
Στη συνέχεια μάς υποχρέωσαν το 2008 να μπούμε να υποβάλλουμε τα ακίνητα σε ηλεκτρονική μορφή και το κάθε ακίνητο απέκτησε ταυτότητα. Το έντυπο εκείνης της εποχής είχε περισσότερες ατέλειες από ότι το σημερινό. Βεβαίως, πολλοί φορολογούμενοι χρειάστηκε να κάνουν διορθώσεις, αρκετές φορές, στα ακίνητά τους μιας και η εφαρμογή στο taxisnet, δεν μετέφερε μέχρι πρόσφατα τα στοιχεία και τις διορθώσεις της προηγούμενης χρονιάς στην επόμενη.
 
Ας ελπίσουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που υποβάλλουμε το έντυπο Δήλωσης Στοιχειών Ακινήτων (Ε9), αν και είμαι σίγουρος ότι ούτε και τώρα θα καταφέρουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο.
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice.
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: