Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Νέο αυστηρότατο πρόγραμμα εντοπισμού μαύρου χρήματος από φθινόπωρο

Νέο αυστηρότατο πρόγραμμα εντοπισμού μαύρου χρήματος από φθινόπωρο

Αν οι τραπεζιτικές σας καταθέσεις έχουν απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματά σας, τότε να ξέρετε ότι θα μπείτε στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.
neo-austirotato-programma-entopismou-maurou-xrimatos-apo-fthinopwro
 
  Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο πρόγραμμα εντοπισμού «μαύρου χρήματος» που επιμελώς προετοιμάζουν από τον Απρίλιο του 2015 το υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα θα συλλέγει στοιχεία από όλες τις τραπεζικές καταθέσεις που θα έχει στο όνομά του ο κάθε φορολογούμενος και θα τα συγκρίνει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Μεγάλες αποκλίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα ο καταθέτης να παραπέμπεται για έλεγχο προκειμένου να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων του. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συνδυάσει την ενεργοποίηση του νέου λογισμικού το οποίο θα ξεσκονίζει συναλλαγές που έγιναν μέσω τράπεζας ακόμη και πριν από 10 χρόνια, με το νομοσχέδιο για την οικειοθελή δήλωση των «κρυφών εισοδημάτων».
  Με τη χρήση του λογισμικού θα εντοπίζονται λίστες με ονόματα φορολογουμένων που – εκ πρώτης όψεως - δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που έχουν στην τράπεζα. Στη συνέχεια, θα ειδοποιούνται να προσέλθουν για… υπόθεσή τους στον ελεγκτή ή να προτιμήσουν τη λύση της «οικειοθελούς δήλωσης». Πάντως, προς το παρόν το νομοσχέδιο για την οικειοθελή δήλωση του μαύρου χρήματος «κόλλησε» στην τρόικα. Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών το νομοσχέδιο να είναι ήδη νόμος του κράτους βούλιαξαν στη διαπραγμάτευση. Η Βουλή έκλεισε χωρίς να κατατεθούν οι διατάξεις κάτι που σημαίνει ότι η όλη υπόθεση, μετατίθεται πλέον για το Σεπτέμβριο - στην καλύτερη περίπτωση. Κυβέρνηση και «θεσμοί» δεν τα βρίσκουν στον τρόπο με τον οποίο θα φορολογούνται όσοι προσέλθουν οικειοθελώς για δηλώσουν τα χρήματά τους. Η κυβέρνηση θέλει να νομοθετηθεί ένας συντελεστής της τάξεως του 30-35% ενώ οι θεσμοί θέλουν να γίνεται χρήση της εκάστοτε φορολογικής κλίμακας που προβλέπει συντελεστές έως και 45% ανάλογα με τη χρονιά.
    Η επιτροπή που σχεδιάζει το λογισμικό εντοπισμού αδήλωτου χρήματος μέσω του ξεσκονίσματος των τραπεζικών καταθέσεων έχει ξεκινήσει το έργο της από τον Απρίλιο του 2015. Στηρίζεται στην πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών η οποία νομοθετήθηκε από το 2010. Πρακτικά, ο νέος μηχανισμός θα εξασφαλίζει «λίστες» με ονόματα στις φορολογικές αρχές καθώς θα μπορεί να πραγματοποιεί εκατοντάδες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε σύντομο χρόνο και να βγάζει ονόματα ανάλογα με τα κριτήρια που θα μπαίνουν κάθε φορά. Για την ενεργοποίηση της εφαρμογής, αναμένεται να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση το φθινόπωρο που θα καλύψει τα όποια κενά εντοπίζονται ενώ τα κριτήρια βάσει των οποίων θα συγκροτείται η λίστα κάθε φορά, θα προκύπτουν σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.
 Η διαφορά του νέου μηχανισμού σε σχέση με τα όπλα που έχει στα χέρια του σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει να κάνει με τη δυνατότητα μαζικών διασταυρώσεων. Σήμερα, οι ελεγκτές αντλούν στοιχεία για κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά με αποτέλεσμα η διαδικασία για την ολοκλήρωση ενός και μόνο ελέγχου να αποδεικνύεται εξαιρετικά χρονοβόρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: