Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΝΕΕΣ ΛΙΣΤΕΣ Ποιοί μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Εφορίας - Αλλάζει ο «χάρτης» των φορολογικών ελέγχων

ΝΕΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

Ποιοί μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Εφορίας - Αλλάζει ο «χάρτης» των φορολογικών ελέγχων

Ποιοί μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Εφορίας - Αλλάζει ο «χάρτης» των φορολογικών ελέγχων

Νέες υποθέσεις που συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να αποδώσουν μεγάλες εισπράξεις στο δημόσιο ταμείο, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν λάβει μεγάλες επιστροφές φόρου μπαίνουν πλέον ψηλά στην λίστα ελέγχου των εφοριών.

Με αποφασή του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, αλλάζει το χάρτη των ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους. Μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες από σήμερα, θα πρέπει να φτιάξουν νέες λίστες των φορολογικών υποθέσεων που παίρνουν προτεραιότητα για έλεγχο.

Στις υποθέσεις που θα ελεχθούν κατά προτεραιότητα περιλαμβάνονται και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ενδοκοινοτικών συναλλαγών, οι επικείμενες υπαγωγές εταιρειών στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα αλλά και οι ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών.

Αναλυτικά η απόφαση ορίζει ότι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών μηχανισμών θα πρέπει να προτάξουν δίδοντας άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή τους, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις προς έλεγχο:

1. Υποθέσεις οι οποίες αφορούν επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Ειδικώς, οι υποθέσεις ελέγχου που αφορούν σε επιστροφές φόρων προτεραιοποιούνται με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

2. Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.

3. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της
εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων.

4. Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση

5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σε ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών του άρθρου 169 του Ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α' 250/20-12-2012), σε επαναλήψεις διαδικασίας και σε προδικαστικούς ελέγχους

Δεν υπάρχουν σχόλια: