Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

«Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΙΔΙΟ Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΝΦΙΑ» Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από άλλον, πιο δίκαιο φόρο

«Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΙΔΙΟ Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΝΦΙΑ»

Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από άλλον, πιο δίκαιο φόρο

Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από άλλον, πιο δίκαιο φόρο

Τη διαβεβαίωση ότι η πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε λίγες μέρες, θα κληθεί να πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στο site "iefimerida", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
«Όπως φαίνεται θα διαψευστούν αυτοί που έλεγαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο. Στα 5,5 με 6 εκατομμύρια φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, ένα πολύ μικρό τμήμα θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ», υπογραμμίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, θα είναι πιο δίκαιος.
«Είχαμε σαν πολιτική θέση την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν φόρο στην περιουσία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια πολιτική θέση. Απλά, στην διαπραγμάτευση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 δεν καταφέραμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», σημειώνει.
Αναφερόμενος στο θέμα φοροδιαφυγή/φορολογικοί έλεγχοι κυρίως σε τουριστικές περιοχές ο Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι φέτος με σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι, κλείσιμο καταστημάτων, εντοπισμό μεγάλης φοροδιαφυγής, λαθραίων προϊόντων ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι.
Σε ερώτηση αν η αύξηση της φορολογίας αυξάνει την φοροδιαφυγή, είπε πως «θα πρέπει κάποιος να έχει προβλήματα λειτουργίας του μυαλού του για να πει ότι η αύξηση της φορολογίας είναι θετική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής» και εξήγησε: «Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δυσκολεύει αυτόν τον αγώνα και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια αποτίμηση, αν για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να στρέφεις τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στον ΦΠΑ, ή αν πρέπει να κάνεις ενέργειες για να αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά κάνουμε και τα δύο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό». 
Υπογράμμισε δε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική της κυβέρνησης. «Ήταν μία πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία, την οποία να θυμίσω για μία ακόμη φορά -γιατί κάποιοι το ξεχνούν- ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της αύξησης του ΕΝΦΙΑ ή της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά αναγκάστηκε από τη συμφωνία. «Αν κάποιοι διαφωνούν ας καταθέσουν κάποτε τη διαφορετική πολιτική τους πρότασης και να πουν ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και έπρεπε να κάνουμε αυτό. Ή να πουν είναι λάθος η συμφωνία και έπρεπε να κάνουμε το άλλο. Διότι ακούμε μόνο κριτική και γκρίνια και δεν ακούμε προτάσεις», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην δημιουργήσουμε με το ζήτημα των κόκκινων δανείων και γενικά με τα χρέη των επιχειρήσεων και των πολιτών μία διάλυση στην οικονομία. Ο αγώνας μας γίνεται για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας, να ξεφύγουμε από την εποπτεία στην οποία βρισκόμαστε».
Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές απαντά με το ερώτημα «γιατί να κάνει αυτή τη στιγμή εκλογές η κυβέρνηση; Πέρασε τα πολύ δύσκολα, πέρασε δύσκολες στιγμές στο Κοινοβούλιο, έχουν αρχίσει να έρχονται αποτελέσματα».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

ΕΝΦΙΑ: Το μεγάλο κόλπο που «φουσκώνει» τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο

ΕΝΦΙΑ: Το μεγάλο κόλπο που «φουσκώνει» τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο

Μεγάλες παγίδες που κρύβουν περισσότερο φόρο ακινήτων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κρύβουν τα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxis από τις 18 Αυγούστου και μετά.
Με «τρικ» το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές παλαιότητας και τα ποσά θα είναι αυξημένα και παρά το γεγονός ότι αξίες είναι  μειωμένες κατά 4% έως και 38%, εκατομμύρια ιδιοκτήτες να χρεωθούν και πάλι άδικα με επιπλέον ΕΝΦΙΑ.
Τη διετία 2014-2015 οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 33% έως και 67%, επειδή το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τον φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η-1-2014 και την 1η-1-2015 για τα νεόκτιστα διαμερίσματα και χωρίς να συνυπολογίσει την παλαιότητα των κτισμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο προβλέπει ο ν. 4223/2014, καταρτίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπερφορολογεί αδίκως εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. Από τα στοιχεία και τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζουμε, προκύπτει ότι:
* Ο υπολογισμός του κύριου ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε ισχύ από το 2007 έως την 20ή-5-2015 για τα νεόδμητα κτίρια, δηλαδή με βάση τιμές οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων.
Ως βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες καθορίστηκαν το 2007 για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των νεοανεγερθέντων κτισμάτων.
* Η παλαιότητα των κατοικιών που κατέχουν οι φορολογούμενοι δεν ελήφθη υπόψη και η τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν μειώθηκε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε κιόλας. Αυτό συνέβη επειδή το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ συμπεριέλαβε «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι δεν μειώνουν τον φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας αλλά τον… αυξάνουν όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά, δηλαδή όσο νεότερο είναι το κάθε κτίσμα.
Είναι δηλαδή συντελεστές οι οποίοι κρατούν τον φόρο σταθερό για τα πολύ παλαιά κτίσματα, «ηλικίας» άνω των 25 ετών, και τον αυξάνουν περαιτέρω για όσα ακίνητα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και… 1 έτος!
Δύο είναι τα κόλπα που θα ανεβάσουν το φόρο
1 Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ. Ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Οι «τιμές ζώνης ανά τ.μ. που ελήφθησαν υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου ήταν οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ. οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Δηλαδή η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ήταν οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο.
2 Ο φόρος που προέκυψε για κάθε κτίσμα, όσο παλαιό κι αν ήταν, δεν μειώθηκε λόγω παλαιότητας, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας 0,6 έως 0,9 που ισχύουν κανονικά για τα ακίνητα «ηλικίας» ενός έτους και άνω. Οι μειωτικοί αυτοί συντελεστές εφαρμόστηκαν στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (ο οποίος το 2014 και το 2015 επιβλήθηκε σε όσους κατείχαν την 1η-1-2014 και την 1η-1-2015, αντίστοιχα, αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ). Εφαρμόζονται επίσης και κατά τον υπολογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων.
Αντιθέτως, για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ των ετών 2014 και 2015 χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι άλλοι… εξωπραγματικοί «συντελεστές παλαιότητας» που, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα! Οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ ήταν αυξητικοί, όχι μειωτικοί, όπως θα ήταν το δίκαιο: Ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία!
Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώθηκε καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει – επαναλαμβάνουμε– αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξήθηκε περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25.

Δεν υπάρχουν σχόλια: