Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Έξι χρόνια υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ!

Έξι χρόνια υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ!

Πρώτη καταχώρηση: 23/08/2016 - 12:18
Τελευταία δημοσίευση: 23/08/2016 12:56Οικονομία
Έξι χρόνια υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ!
Επί του πραγματικού ποσού, που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι στην τσέπη τους, θα υπολογίζεται εφεξής η εισφορά υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και για τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα το κράτος να "χρωστά" σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Δίκτυο, η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού που αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζε το νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.
Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στην συνταξιοδοτική του απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε το ποσοστό σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ.
Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό, επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά, είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ το μήνα. Κατά συνέπεια, ο συγκεκριμένος συνταξιούχων που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από την μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης, χάνει άλλα 17,39 ευρώ.
Βέβαια, με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η αδικία αυτή τελειώνει, καθώς όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει, πλέον, το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος.
Όπως επισημαίνει στο Euro2day.gr πάντως, ο κ. Χατζόπουλος, αυτό που έρχεται τώρα και εφαρμόζει ο υπουργός, ισχύει ήδη, απλώς δεν το εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφάρμοζε την εισφορά επί του πραγματικού και όχι του ονομαστικού ποσού.
Για το θέμα είχε παρέμβει υπέρ των συνταξιούχων και ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ επιστολές για το θέμα, είχε στείλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τόσο προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση όσο και προς τον κ. Κατρούγκαλο.
Όπως προκύπτει μάλιστα από αυτές, οι συνταξιούχοι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων, οποιαδήποτε κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα συγκεκριμένα ταμεία δεν χορηγούν βιβλιάρια υγείας.
Μάλιστα, το Δίκτυο καταγγέλλει ότι ενώ με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ζητήσει τα χρηματικά εντάλματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τουλάχιστον αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που παρακρατούνται, τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις, από τις 22 Οκτωβρίου 2015, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.
Πηγή: euro2day.gr
Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΕ: Χρέος-μαμούθ 11,5 δισ. ευρώ από 537.000 ασφαλισμένους

Η τρόικα καταργεί τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς εφορία και Ταμεία

Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους οδηγούς φορτηγών που αποφεύγουν τα διόδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: