Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Συναγερμός για την υστέρηση στα έσοδα

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Συναγερμός για την υστέρηση στα έσοδα

Συναγερμός για την υστέρηση στα έσοδα

Τη «φωτιά» που άναψε στην κυβέρνηση η υστέρηση ύψους 513 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) τον Ιούλιο επιχείρησε να σβήσει χθες το οικονομικό επιτελείο, ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο τα στοιχεία για τις δημόσιες εισπράξεις, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι έχουν αναθεωρηθεί οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2016.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «η υπό εκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια του έτους οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία, όπως οι εισπράξεις των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κ.λπ.».
Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, «οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, βάσει των αναθεωρημένων στόχων, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα, υπάρχει υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ».
«Καμόα ανησυχία» 
«Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά και τίθεται θέμα ενεργοποίησης του κόφτη», σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών για να προσθέσουν ότι «στο σύνολο του επταμήνου παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 621 εκατ. ευρώ προ επιστροφών φόρων και κατά 261 εκατ. μετά τις επιστροφές». Μάλιστα επισήμαναν ιδιαίτερα τις επιστροφές φόρων, οι οποίες έχουν υπερβεί τον στόχο κατά 180 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 360 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου, σημειώνοντας ότι «αυτή η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που παρότι μειώνει τα καθαρά έσοδα, προσφέρει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM υποστήριξε ότι «στον πιο δύσκολο μήνα του επτάμηνου Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, με στόχο εσόδων του Προϋπολογισμού 5,575 δισ., εισπράξαμε 333 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και όχι 500 εκατομμύρια όπως γράφτηκε».
Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «αν ακολουθούσαμε τις τακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς τις επιστροφές και δίναμε λιγότερες, δεν θα είχαμε τόση απόκλιση στα 'καθαρά έσοδα'».
Εισπράξεις
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τις εισπράξεις του Ιουλίου δήλωσε ότι «τα πραγματικά νούμερα δείχνουν πως για το επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είμαστε 621 εκατ. πάνω από τον στόχο του Προϋπολογισμού».
Επίσης απέδωσε την υστέρηση στα τελωνειακά έσοδα τα οποία όπως είπε δεν ακολουθούν ευθύγραμμη πορεία όπως τα φορολογικά. «Υπάρχουν μήνες με μεγαλύτερη κίνηση σε καπνικά, καύσιμα και εισαγωγές αυτοκινήτων, όπου και τα τελωνειακά έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα», σημείωσε.
Πάντως ανέφερε ότι υπάρχουν αυξημένα έσοδα από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ για την απόκλιση στις εισπράξεις του ΦΠΑ στα νησιά που παρατηρείται φέτος δήλωσε ότι «είναι μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».
Τέλος υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ πιο πάνω από τον στόχο του Προϋπολογισμού στα έσοδα και αν συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: