Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Εφτασε η ώρα-Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ


Εφτασε η ώρα-Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Καινούργιο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα παραλάβουν 7,4 εκατομμύρια Έλληνες τη Δευτέρα ή την Τρίτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων στο Taxisnet
eftase-i-wra-auto-einai-to-neo-ekkatharistiko-tou-enfia
 

Καινούργιο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα παραλάβουν 7,4 εκατομμύρια Έλληνες τη Δευτέρα ή την Τρίτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των σχετικών ειδοποιητηρίων στο Taxisnet. To εκκαθαριστικό που αποκαλύπτεται μέσω της σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, περιέχει ακόμη περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η δημοσίευση του «τύπου και του περιεχομένου» του σχετικού εντύπου, αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα για την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του φόρου η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες.


Τι προστίθεται στο νέο εκκαθαριστικό;
1.       Στον πίνακα 2 όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια, αναγράφεται για πρώτη φορά η «αρχική βασική αξία» και η «ειδική βασική αξία» στοιχεία απαραίτητα για τον προσδιορισμό της τελικής αξίας του αγροτεμαχίου. Με αυτή την πληροφορία, θα μπορέσουν να αντιληφθούν εύκολα και ποιοι κινδυνεύουν από ενδεχόμενη επαναφορά του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια από την επόμ ενη χρονιά
2.       Έχει ενσωματωθεί στο εκκαθαριστικό η «ταυτότητα οφειλής» κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον ο ιδιοκτήτης να ανατρέχει και σε άλλο σημείο του Taxis για να βρει την πληροφορία που του είναι απαραίτητη προκειμένου να πληρώσει.
3.       Αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων
4.       Έχει ενσωματωθεί πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.
5.       Γίνεται διακρικό αν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση «Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση».
Το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δείτε το εδώ

Η ακτινογραφία του νέου εκκαθαριστικού Εν.Φ.Ι.Α. - Ποιές είναι οι νέες πληροφορίες που περιέχει 


Δημοσιεύθηκε χθες στο Φ.Ε.Κ. το νέο εκκαθαριστικό Εν.Φ.Ι.Α. το οποίο θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Το νέο εκκαθαριστικό εκτός από την αισθητική βελτίωσή του, αλλά και την καλύτερη ταξινόμηση των πληροφοριών περιέχει και μερικές νέες πληροφορίες τόσο στον πίνακα των κτισμάτων όσο και στον πίνακα των γηπέδων.
Αναλυτικά: 
Στο επάνω δεξιά μέρος του νέου εκκαθαριστικού διαχωρίστηκαν τα δικαιώματα των 2 πινάκων, ενώ ταυτόχρονα προστέθηκε η πολύ σημαντική πληροφορία της έκπτωσης, σε όσους την δικαιούνται.



Στον πίνακα 1 στον οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία των κτισμάτων και των οικοπέδων, έχουν προστεθεί 4 νέες στήλες.



Η πρώτη αφορά την ένδειξη  Α.Π.Α.Α. (Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων).
Οι υπόλοιπες τρεις αφορούν πληροφορίες για την βάση υπολογισμού του φόρου [τιμή ζώνης, συνολική τιμή εκκίνησης οικοπέδου και τιμή εκκίνησης (Τ.Ε.)].
Στον πίνακα 2 έχουν προστεθεί 2 στήλες,
  
οι οποίες αφορούν και αυτές την βάση υπολογισμού της αξίας των γηπέδων.

Και στους δύο νέους πίνακες των ακινήτων έχει προστεθεί αύξουσα αρίθμηση για τα ακίνητα, καθώς και αρίθμηση σε κάθε πληροφοριακή στήλη.  
Οι πληροφορίες για την θέση του ακινήτου οι οποίες εμφανίζονταν στο παλιό εκκαθαριστικό (νομός, δήμος, οδός ή θέση), έχουν ενοποιηθεί πλέον σε μία μόνο στήλη με την ένδειξη: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

Κάτω από του πίνακες των ακινήτων ως τελευταίες πληροφορίες έχει προστεθεί πίνακας ΣΤ' με τα στοιχεία πληρωμής φόρου (Ποσό εφάπαξ πληρωμής, Ταυτότητα οφειλής, και δόσεις).




Δείτε εδώ το νέο εκκαθαριστικό όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ σε πλήρη ανάλυση.
http://taxheaven.gr


Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΠΟΛ 1123/2016 με το νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016.
Σύμφωνα με την απόφαση έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:
Στις περιπτώσεις, στις οποίες κατά τη μηχανογραφική εκκαθάριση εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1184/30.7.2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής. 
Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε πλήρες μέγεθος 
 







http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: