Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ... ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Φορο-έλεγχοι αγγλικού τύπου σε ελεύθερους επαγγελματίες - Που θα «χτυπήσουν» πρώτα οι ελεγκτές

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ... ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Φορο-έλεγχοι αγγλικού τύπου σε ελεύθερους επαγγελματίες - Που θα «χτυπήσουν» πρώτα οι ελεγκτές

Φορο-έλεγχοι αγγλικού τύπου σε ελεύθερους επαγγελματίες - Που θα «χτυπήσουν» πρώτα οι ελεγκτές

Στοχευμένα και ανάλογα με την... επικινδυνότητα κάθε κλάδου θα ελέγχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους ελεγκτές να κάνουν αρχή με μηχανικούς, γιατρούς και λογιστές.
Σύμφωνα με την «Αυγή», με νέα “όπλα” βγαίνουν στο εξής οι διωκτικές αρχές στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας και την εμπειρία που απέκτησαν στα ειδικά σεμινάρια που παρακολούθησαν στο Λονδίνο και το Παρίσι.
Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων, ώστε να εντοπίζονται, χάρη στις νέες δυνατότητες που δίνει η πληροφορική, οι παραβάτες.
Ανά κατηγορία ελεύθερου επαγγέλματος θα χρησιμοποιείται διαφορετική μέθοδος, καθώς τα ελεγκτικά πρότυπα των προηγούμενων ετών αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.
Από το φθινόπωρο, αναφέρει η Καθημερινή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων. Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι η Γραμματεία έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Παράλληλα, θα «τρέχουν» και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: