Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Αυτοί οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πολύ βαρύτερο ΕΝΦΙΑ

Αυτοί οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πολύ βαρύτερο ΕΝΦΙΑ

Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα του ΕΝΦΙΑ έρχονται ο ένας μετά τον άλλον εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
autoi-oi-forologoumenoi-tha-plirwsoun-polu-barutero-enfia
 
Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα του ΕΝΦΙΑ έρχονται ο ένας μετά τον άλλον εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση, βλέπουν το εκκαθαριστικό να μηδενίζει τις όποιες ελπίδες για λιγότερη επιβάρυνση λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Είναι πλέον δεδομένο ότι 2.274.284 ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα αλλά και 34.357 επιχειρήσεις θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Στη χειρότερη δε περίπτωση,προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις ακόμη και άνω των 1000 ευρώ ανά... κεφάλι. Στο μάτι του κυκλώνα, βρίσκονται φέτος και οι επιχειρήσεις. Οι 65 στις 100 θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι ενώ οι 13 στις 100 θα παραλάβουν εκκαθαριστικό φουσκωμένο κατά τουλάχιστον 1000 ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό.
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θέλοντας να διαψεύσει την «μαύρη εικόνα» που μεταφερόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες, στην πραγματικότητα όμως επιβεβαίωσε πλήρως τα στατιστικά στοιχεία που είδαν το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας.
Είναι πλέον δεδομένο ότι 2.274.284 ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα αλλά και 34.357 επιχειρήσεις θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί η κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών να θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι για τους περισσότερους οι επιβαρύνσεις δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ.
Όντως, για 1.573.281 φυσικά πρόσωπα, οι επιβαρύνσεις κυμαίνονται από 1 έως 10 ευρώ. Υπάρχουν όμως και οι 272.000 άτυχοι που θα κληθούν να πληρώσουν από 50 έως και πάνω από 1000 ευρώ ο καθένας επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Η ίδια η στατιστική του υπουργείου δείχνει ότι σε 10.133 περιπτώσεις, προκύπτουν πρόσθετες επιβαρύνσεις άνω των 1000 ευρώ.                        
Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν το εκκαθαριστικό είναι βαρύτερο σε σχέση με πέρυσι αλλά και πόσο... βαρύ είναι από μόνο του. Εκτιμάται ότι για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες, ο λογαριασμός ξεπερνάει τα 1000 ευρώ ποσό που καταλογίζεται ανεξάρτητα από το αν ο ιδιοκτήτης έχει ή δεν έχει εισοδήματα για να πληρώσει.
Η ΠΟΜΙΔΑ, με ανακοίνωσή της, έσπευσε να εξειδικεύσει ομάδες πολιτών οι οποίες και θα υποστούν τα περισσότερα δεινά:
1. Τους φορολογούμενους που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
2. Τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).
3. Τους ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων, (αύξηση 23-25%). 
4. Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000€/τ.μ. στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.
5. Τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα αν η τιμή ζώνης από 2.000€/τ.μ μειώθηκε σε 1.650€/τ.μ, ή από 1500€/τ.μ σε 1.250€/τ.μ, ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.
6. Τις επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κλπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.
Μόνο στην εφορία ο συμψηφισμός επιστροφών με τον ΕΝΦΙΑ
Την πόρτα της εφορίας πρέπει να περάσουν όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από το κράτος και παράλληλα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ώστε να υπάρξει γρήγορα συμψηφισμός των δύο οφειλών. Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ περιμένοντας την επιστροφή. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστροφή φόρου δικαιούνται φέτος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, ενώ στις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών χρωστούσε περίπου 1 δισ. ευρώ σε εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: