Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος για τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους

Βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος για τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους

Βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος για τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους

Υστέρηση 272 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος το μήνα που πληρώνεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και μόνο 34 εκατ. ευρώ περισσότερο ΦΠΑ ενώ ο συντελεστής έχει αυξηθεί ακόμη και στα τρόφιμα στο 24% από 23% είναι μεγέθη που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γεννούν για την περαιτέρω εξέλιξη της υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού.
Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς η θετική πορεία που υπήρχε μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου έχει αρχίσει να αναστρέφεται με ταχείς ρυθμούς. Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού είχαν το εξάμηνο Ιανουαρίου Ιουνίου υπέρβαση έναντι του στόχου 730 εκ ευρώ. Ένα μήνα αργότερα στο τέλος Ιουλίου για το σύνολο του επταμήνου Ιανουαρίου Ιουλίου το πλεόνασμα των τακτικών εσόδων είχε συρρικνωθεί κατά 330 εκ ευρώ στα 401 εκ ευρώ .
Το χειρότερο είναι όιτ ο κύριος όγκος των φορολογικών υποχρεώσεων ξεδιπλώνεται τους επόμενους μήνες με ένα από τους πιο δύσκολους τον Σεπτέμβριο όταν εκτός από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ για δίκαιη ανάπτυξη 6,1 φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας βαρόμετρο για τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους. Αν η τάση υποχώρησης που εμφανίστηκε τον Ιούλιο παγιωθεί ή διευρυνθεί θα γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από τους θεσμούς οι οποίοι θα ζητήσουν «διορθώσεις» με άλλα λόγια νέα μέτρα.
Η απάντηση στο απευκταίο αυτό ερώτημα είναι έτοιμη από το οικονομικό επιτελείο αλλά κανείς δεν έχει ακόμη το θάρρος να το ομολογήσει. 

Ανάλογα με την απόκλιση που θα υπάρξει τελικά στα έσοδα είναι πιθανό αό την 1η Οκτωβείου να μην αυξηθεί μόνο το ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης αλλά για το σύνολο των υγρών καυσίμων δηλαδή την αμόλυβδη βενζίνη το υγραέριο και το πετρέλαιο κίνησης. Οι αυξήσεις του ΕΦΚ αναμένεται μαζί με τον αυξημένο ΦΠΑ να αυξήσουν την τιμές των καυσίμων στο πρατήριο από 8 ώς και 12 λεπτά το λίτρο τούτο δε αν οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.
Ένα δεύτερο σκέλος του σχεδίου Β είναι ένας «πρόδρομος κόφτης» ο οποίος θα προβλέπει την περικοπή των δαπανών του υπουργείου οικονομικών από 5% έως και 20% προκειμένου να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές που θα επιβάλλει ο «κόφτης¨ ο οποίος αποτελεί την μόνη εναλλακτική αν αποτύχουν και αυτά τα μέτρα.
Ξεκινά η διαπραγμάτευση
Το θέμα των εσόδων αλλά και τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ θα τεθεί και κατά την συνάντηση που θα έχουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο υπουργός Ανάπτυξης κ . Γιώργος Σταθακης και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Γιώργος Χουλιαράκης με τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί .
Βέβαιο θεωρείται ότι το επόμενο διάστημα εκτός από την λίστα των προαπαιτούμενων στο επίκεντρο θα μπούν και πάλι τα δημοσιονομικά αφού το ΓΛΚ έχει μπεί ήδη στην φάση της προετοιμασίας για την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: