Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τι νέο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία των ακινήτων


Τι νέο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία των ακινήτων

Τι νέο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία των ακινήτων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά και την "επικαιροποίηση" των φόρων στα ακίνητα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες στο υπουργείο Οικονομικών εκπονούν μια σειρά σεναρίων για ριζικές αλλαγές που, βάση του σχεδιασμού, θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.
Οι αλλαγές σχεδιάζονται και υπό το πρίσμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγγελία για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να γίνει "περισσότερο δίκαιος και αναλογικός", όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η όποια αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα γίνει υπό το βάρος του περιορισμού ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος του φόρου που θα παραμείνει και το 2017 στα 2,65 δισ. ευρώ.
ΕΝΦΙΑ
Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί πραγματική πολιτική αιμορραγία για την κυβέρνηση καθώς δύσκολα ξεχνιούνται οι προσωπικές δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για κατάργηση του φόρου, το βάρος του ΥΠΟΙΚ έχει πέσει στον σχεδιασμό ενός νέου φόρου που μεν θα μοιάζει με τον ΕΝΦΙΑ αλλά θα δίνει το επικοινωνιακό δικαίωμα στο οικονομικό επιτελείο να λέει ότι επιβάλλει έναν πραγματικά νέο φόρο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σοβαρά να καταργηθεί ο φόρος ανά τετραγωνικό και να υπολογίζεται μόνο με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.
Επί της ουσίας εξετάζεται να επιστρέψει ο ΦΑΠ με πολύ υψηλούς συντελεστές και πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο. Να σημειωθεί ότι, με βάση σενάρια που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν, για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ το αφορολόγητο όριο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα 20.000 έως 30.000 ευρώ. Όλα βέβαια τελούν υπό την έγκριση των θεσμών που θα έχουν τον τελευταίο λόγο και είναι δηλωμένοι οπαδοί του ΕΝΦΙΑ επειδή έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει εισπρακτικά.
Φόροι μεταβίβασης-κληρονομιάς
Παρεμβάσεις αναμένονται και στους έμμεσους φόρους ακίνητης περιουσίας. Στο τραπέζι έχουν πέσει παρεμβάσεις στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών. Οι φόροι αυτοί θεωρούνται ότι έχουν πολύ υψηλά αφορολόγητα όρια και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές με αποτέλεσμα – σε συνδυασμό με την κατάρρευση του αριθμού των μεταβιβάσεων και γονικών παροχών- να έχουν σχεδόν μηδενιστεί τα σχετικά φορολογικά έσοδα.
Δεδομένες θεωρούνται παρεμβάσεις στα αφορολόγητα όρια του φόρου μεταβίβασης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας καθώς και στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών.
Αντικειμενικές αξίες
Το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών βάση των οποίων θα υπολογίζονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι ακινήτων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή φορέων της κτηματαγοράς και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν διάφορες λύσεις, όπως η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ορκωτό εκτιμητή για τους φόρους μεταβίβασης και η δημιουργία ειδικού μαθηματικού τύπου που θα παράγει αξίες βάση των στοιχείων που θα συλλέγονται από συμβολαιογράφους, μεσίτες, εκτιμητές τραπεζών.
Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.

Τρ. Αλεξιαδης: Έρχονται αλλαγές στη φορολογία

Τρ. Αλεξιαδης: Έρχονται αλλαγές στη φορολογία
"Το φορολογικό μας σύστημα δεν είναι δίκαιο και αναλογικό", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", τόνισε ότι "προσπαθούμε να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα".

ροσπαθούμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το καταστήσουν δίκαιο κι αποτελεσματικό. Δεν μπορούμε, όμως να τα αλλάξουμε όλα μαζί", πρόσθεσε.
Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο, "το 92% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καλούν τους φορολογούμενους να πληρώσουν λιγότερα ή το ίδιο με πέρυσι, ή καθόλου".

"Και ο ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί κάποτε, θα πρέπει να έχουμε έναν φόρο πιο δίκαιο και πιο αναλογικό", είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει λύσεις και για όσους έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά δυσκολεύονται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: