Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πώς θα λειτουργεί το e-περιουσιολόγιο για 8,5 εκατ. φορολογούμενους

Πώς θα λειτουργεί το e-περιουσιολόγιο για 8,5 εκατ. φορολογούμενους

  • ( UPD -14/08/2016 08:05 )
  •  Print
Πώς θα λειτουργεί το e-περιουσιολόγιο για 8,5 εκατ. φορολογούμενους
Προσθήκη σχολίου
Πάνω από 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο του 2017 στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" για πρώτη φορά θα δηλωθούν και τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες (έστω και 1 ευρώ), όπως και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες, μετοχές, καταθέσεις στο εξωτερικό κλπ., ενώ η δήλωση αυτή θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές.
Στο σχέδιο του περιουσιολογίου, το οποίο θα συμπληρώνεται στα πρότυπα του «πόθεν έσχες» πολιτικών, δικαστικών, θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά στην εφορία. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι, ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια μεταβολή της περιουσίας τους.
Άγνωστο πως θα προσδιορίζεται η αξία χρυσαφικών και έργων τέχνης
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ως και παλιά όπλα και τιμαλφή, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί ακόμα από το υπουργείο πως θα προσδιορίζεται η αξία τους.
Αναφορικά με την τροποποίηση του περιουσιολογίου, αυτή με την απόκτηση ή μεταβίβαση ενός ακινήτου, έστω και αν αυτό έχει δηλωθεί στο Ε9 ενώ τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία και τα δηλώνει κάθε χρόνο στη φορολογική του δήλωση, θα περνούν αυτόματα στο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: