Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ EUROWORKING­GROUP ΤΗΣ 29ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση

ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ EUROWORKING­GROUP ΤΗΣ 29ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Μία εβδομάδα χωρίζει πλέον την κυβέρνηση από το πρώτο ραντεβού με τους πιστωτές, ενόψει του EuroWorking­Group στις 29 Αυγούστου, όπου οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σε τρία «μέτωπα» ενόψει του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου: Τη «μίνι» αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου για τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το ?μενού? και το χρόνο έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης, και την πρώτη δέσμη των μέτρων για το χρέος που προωθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Πρακτικά σε λίγες μέρες ξεκινά ένας μαραθώνιος 90 ημερών, εξαιρετικά καθοριστικός για την οικονομία ? που μεταξύ άλλων αναμένει εναγωνίως την πολύτιμη ρευστότητα με την υποδόση - και τις ευρύτερες ισορροπίες στο πολιτικό πεδίο, αφού τα «μέτωπα» είναι πολλά και το στοίχημα της ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο περισσότερο πιεστικό από ποτέ.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως από το Σεπτέμβριο, στα μέσα του οποίου πιθανόν επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα, έως και τα τέλη του 2016 θα έχει καταφέρει να κλείσει το φάκελο «αξιολόγηση - χρέος» και θα έχει καταστεί δυνατή η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς να χρειάζεται η ενεργοποίηση του κόφτη.
Στο δρόμο αυτό πάντως, οι δυσκολίες είναι μεγάλες: Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τις ισχυρότερες ίσως προκλήσεις στην ιστορία της ενώ η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον νέας εκλογικής αναμέτρησης καθιστώντας δύσκολες τις ουσιαστικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, που ζητά εναγωνίως ικανοποιητική λύση για το χρέος και δέσμευση για χαλάρωση των στόχων για το πλεόνασμα από το 2018 και μετά.
Στο εσωτερικό της χώρας η φοροδοτική κόπωση είναι ισχυρή, σε μια χρονιά που η υστέρηση στα έσοδα μπορεί να σημάνει ενεργοποίηση του μηχανισμού του κόφτη, ενώ παραμένει μετέωρη η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ σε θετικό έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
[1] Ο πρώτος σκόπελος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, είναι να κλείσει ομαλά, και μέσα στο Σεπτέμβριο η αξιολόγηση από τους πιστωτές για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων μέτρων, με αιχμή τον ενεργειακό τομέα, την αξιοποίηση του Ελληνικού και τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
[2] Εάν στο στάδιο αυτό δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, ενδεχόμενο που δεν αποκλείουν ξένοι τεχνοκράτες, το επόμενο στάδιο είναι η δεύτερη αξιολόγηση με βασικό «μενού» τα εργασιακά και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι το κλειδί για όλες τις κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Μεγάλα μέτωπα εδώ είναι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ζήτημα που συνδέεται και με την αναμενόμενη συζήτηση για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπου η κυβέρνηση θέλει να εντάξει χαμηλότερους στόχους, και η διαχείριση των κόκκινων δανείων με τρόπο που να είναι «διαχειρίσιμος» και σε πολιτικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα στις αρχές του μήνα, στις 3 Οκτωβρίου κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, που εκ των πραγμάτων αποτελεί πεδίο για εφαρμογή διορθωτικών κινήσεων στα δημοσιονομικά, υπό την απειλή του «κόφτη».
Θα έχουν προηγηθεί συζητήσεις με τους πιστωτές που θα αποτιμήσουν την πορεία των εσόδων και του ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: