Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Απώλεια δυνητικών εσόδων 32 δισ. από τον ΦΠΑ σε πέντε χρόνια

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Απώλεια δυνητικών εσόδων 32 δισ. από τον ΦΠΑ σε πέντε χρόνια

Απώλεια δυνητικών εσόδων 32 δισ. από τον ΦΠΑ σε πέντε χρόνια

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
«Διαρροή» εσόδων ύψους 5 δισ. ευρώ υπέστη η Ελλάδα το 2014 από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ποσό που προκύπτει από την «ψαλίδα» μεταξύ των προσδοκώμενων-καταλογι-σθέντων εσόδων από τον ΦΠΑ και των εσόδων που πραγματικά εισπράχτηκαν. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει το 2014 έσοδα 17,6 δις. ευρώ και αντ’ αυτού εισέπραξε 12,7 δις. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ, το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» αποτελεί το αντικείμενο της μελέτης, που αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ για όλο το μπλοκ ανήλθε στο «τρομακτικό» κατά την Επιτροπή ποσό των 160 δισ. ευρώ ή 14% των προσδοκώμενων εσόδων.
Ελλειμμα ΦΠΑ
Στην Ελλάδα, το 2014 το «έλλειμμα ΦΠΑ» ανήλθε στο 28%, δηλαδή η χώρα απώλεσε το 28% των προσδοκώμενων εσόδων (ή 4,926 δισ. ευρώ σε απόλυτους όρους). Η εικόνα εμφανίζεται μεν σχετικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2013, καθώς για το έτος αυτό, η διαφορά μεταξύ δυνητικών και πραγματικών εσόδων από ΦΠΑ ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ (ή 34%). Η Ελλάδα, μάλιστα, έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. για το έτος αυτό, όσον αφορά τη μείωση της «ψαλίδας».
Απώλεια δυνητικών εσόδων 32 δισ. από τον ΦΠΑ σε πέντε χρόνια
Ωστόσο, αν εξετάσει κανείς τα στοιχεία σε ορίζοντα πενταετίας, διαπιστώνει ότι τα διαφυγόντα έσοδα ΦΠΑ την περίοδο 2010-2014 ανέρχονται στα 32,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε δώδεκα φορές τα ετήσια έσοδα ΕΝΦΙΑ.
Και παρά την όποια βελτίωση, προκαλεί τεράστιο προβληματισμό ότι η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην είσπραξη ΦΠΑ, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, πίσω από τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα, όπου το ποσοστό των διαφυγόντων εσόδων ΦΠΑ επί του συνόλου ανέρχεται σε 37,89%, 36,84% και 35,32% αντίστοιχα. Την πεντάδα κλείνει η Ιταλία, που ακολουθεί «βραχεία κεφαλή» πίσω από την Ελλάδα, με έλλειμμα ΦΠΑ 23,42%.
Στον αντίποδα, το ρεκόρ εισπραξιμότητας ΦΠΑ -με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους- κατέχει η Σουηδία, όπου τα διαφυγόντα έσοδα ανέρχονται μόλις στο 1,24% του συνόλου. Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ), ενώ το Λουξεμβούργο είχε το χαμηλότερο (147 εκατ. ευρώ).
Δηλώσεις Μοσκοβισί << Με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Κομισιόν επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις προς τα κράτη-μέλη για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της Ε.Ε., προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερο και να παταχθεί τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η διασυνοριακή απάτη, εξαιτίας της οποίας χάνονται τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «το ισχύον καθεστώς είναι ανεπαρκές... Τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν στην καθιέρωση ενός συστήματος ΦΠΑ στην Ε.Ε. που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή πρόσφατα. Καλώ όλα τα κράτη-μέλη σε ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων το 2017».
Τον Απρίλιο η Κομισιόν ενέκρινε Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ που καθορίζει άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ΦΠΑ και μακροπρόθεσμες λύσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την καταπολέμηση της απάτης και της βελτίωσης της είσπραξης του ΦΠΑ. Το 2017, η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: