Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Τα έγγραφα, συμβάσεις κ.λπ. χαρτοσημαίνονται εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία σύνταξης του σημαινόμενου εγγράφου

Τα έγγραφα, συμβάσεις κ.λπ. χαρτοσημαίνονται εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία σύνταξης του σημαινόμενου εγγράφου
Τι ισχύει
21 Ιουν 2016 - 11:02
Picture 0 for Τα έγγραφα, συμβάσεις κ.λπ. χαρτοσημαίνονται εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία σύνταξης του σημαινόμενου εγγράφου
Το τέλος χαρτοσήμου, είναι φόρος που επιβάλλεται επί των εγγράφως καταρτιζομένων συμβάσεων, συνεπώς εάν δεν συνταχθεί έγγραφο, δεν υφίσταται υποχρέωση προς χαρτοσήμανση. Τα έγγραφα, συμβάσεις κ.λπ. χαρτοσημαίνονται εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία σύνταξης του σημαινόμενου εγγράφου (παρ. 1 άρθρου 3 του ΚΤΧ). Η πενθήμερη προθεσμία αρχίζει από την επόμενη ημέρα της σύνταξης του εγγράφου και λήγει με την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και αν αυτή είναι κατά το νόμο εορτάσιμη, δηλαδή μη εργάσιμη, με την παρέλευση ολόκληρης της επόμενης εργάσιμης.

Το τέλος χαρτοσήμου υπολογίζεται στη χρηματική αξία που αναγράφεται στο έγγραφο και σε περίπτωση ακαθόριστου ποσού στο προσήκον αναλογικό τέλος χαρτοσήμου θα υπαχθεί κάθε έγγραφη απόδειξη εξόφλησης σχετική προς τη σύμβαση.

Τα έγγραφα τα οποία δεν έχουν νομίμως σημανθεί δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και είναι απαράδεκτα ενώπιον των Διοικητικών Αρχών (άρθρο 62 ΚΤΧ, άρθρο 16 ν.2523/1997).

Στη φορολογία χαρτοσήμου δεν καθορίζεται, γενικά, το πρόσωπο που φέρει το βάρος της δαπάνης του οφειλόμενου τέλους χαρτοσήμου πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Το θέμα του βάρους της δαπάνης εξαρτάται από τη συμφωνία των συμβαλλομένων (παρ. 2 άρθρου 33 του ΚΤΧ). Εάν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, τα του βάρους της δαπάνης του τέλους χαρτοσήμου ρυθμίζονται ανάλογα με το είδος της πράξης, σχέσης ή συναλλαγής, από τις διατάξεις των άρθρων 425 και 527 του Αστικού Κώδικα.

Οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ. προσάγοντας τα έγγραφα, εν γένει, για να τα χαρτοσημάνουν, τόσο εμπροθέσμως, όσο και εκπροθέσμως.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση των πραγματικών περιστατικών και των προϋποθέσεων, που πρέπει να συντρέχουν για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας και την υπαγωγή ή μη στις προσήκουσες υποχρεώσεις, ανήκει στις αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: