Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τα 5 «βήματα» που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Τα 5 «βήματα» που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται «τούμπα» από την ελληνική πλευρά για την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί παγώματος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
ta-5-bimata-pou-xwrizoun-kubernisi-kai-daneistes
 
Τις πολλές διαφωνίες και τα λίγα σημεία που παρατηρείται σύγκλιση απόψεων συγκεντρώνουν αυτή την ώρα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί με στόχο πολλά από τα μέτωπα που θα παραμείνουν ανοικτά να κλείσουν ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται να κατατεθεί άλλο ένα «εφαρμοστικό νομοσχέδιο» στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται «τούμπα» από την ελληνική πλευρά για την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί παγώματος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).
Υπό την πίεση των θεσμών και σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθεί τελείως η πρωθυπουργική εξαγγελία, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ναι μεν το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά –ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- αλλά θα μπει ως υποχρέωση για όσους θελήσουν να παγώσουν τις οφειλές τους, το να έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου 4μηνου ή 6μηνου (σ.σ δηλαδή του διαστήματος μέχρι και το 2016).
Tο υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "τα εν λόγω μέτρα, μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν σφαιρικότερη και αποτελεσματικότερη προστασία, θα συνδυασθούν με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των πολυοφειλετών σε ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα με τηλεδιασκέψεις".

Οι διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, είναι οι εξής:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Για να δοθεί το 2017 σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, απαιτούνται πόροι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το μνημόνιο ορίζει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών. Ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς που προβλέπει περικοπές από διάφορους κωδικούς ωστόσο οι θεσμοί διαφώνησαν ζητώντας περικοπές μόνιμου χαρακτήρα. Ουσιαστικά ζητούν περικοπές άλλων επιδομάτων κάτι που ελληνική πλευρά δεν θέλει καθώς προκαλεί πολιτικό κόστος. Και αυτό διότι αυτοί που θα χάσουν το επίδομα, δεν θα είναι τα ίδια πρόσωπα που θα εισπράξουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ακατάσχετος λογαριασμός: Θα αναζητηθεί συμβιβαστική λύση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς γίνεται πόλεμος …ποσοστών. Οι θεσμοί  φέρονται να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα να υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός ωστόσο περιορίζουν το ποσοστό που θα είναι ακατάσχετο στο 20% του υπολοίπου. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ανεβάσει το ποσοστό τουλάχιστον στο 40%. Ανοικτή είναι και η σειρά με την οποία θα ικανοποιούνται εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες από το κομμάτι του τραπεζικού λογαριασμού που θα μπορεί να κατασχεθεί.
Πάντως επειδή οι διαφορές μοιάζουν επί του παρόντος αγεφύρωτες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα κατέβει το σχετικό νομοσχέδιο.
Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων: Πόλεμος ποσοστών και εδώ με τους δανειστές να ζητούν εξαντλητική φορολόγηση ακόμη και άνω του 50% και την ελληνική πλευρά να θέλει να περιορίσει τον συντελεστή φορολόγησης χαμηλότερα (35% ή και χαμηλότερα σε ειδικές περιπτώσεις) ώστε να υπάρξει ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους και δημοσιονομικό όφελος.
«Πάγωμα» οφειλών: Σε αυτό το θέμα οι θεσμοί φέρονται να έχουν βγάλει «κόκκινη κάρτα» παρά το γεγονός ότι αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού. Επισήμως, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι δεσμεύτηκε να στείλει στοιχεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα στους θεσμούς  που να δικαιολογούν την αναγκαιότητα του «παγώματος». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το μέτρο θα τονώσει τα έσοδα καθώς περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και έτσι να τονωθούν τα έσοδα του Ενιαίου Ταμείου. Προβληματική κρίνεται από τους θεσμούς και η … προαναγγελία του παγώματος (σ.σ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει από 1/1/2017) καθώς μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών από τώρα.
Εποπτικό συμβούλιο υπερταμείου: Μέχρι και χθες, οι δύο πλευρές επέμεναν στις θέσεις τους με τους δανειστές να απορρίπτουν τις τρεις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και την κυβέρνηση με τη σειρά της να μην αποδέχεται τον Γάλλο πρώην συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ (Ζακ Λε Παπ) για τη θέση του προέδρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: