Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η κυβέρνηση αποκλείει τη λύση της bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια

Η κυβέρνηση αποκλείει τη λύση της bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια

Η κυβέρνηση αποκλείει τη λύση της bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια

Δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή bad bank σύμφωνα με τα όσα μετ' επιτάσεως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές αφού, όπως λένε, η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σχετικώς με τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ αναμένεται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το θεσμικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί. Η ανάγκη ωστόσο για συντονισμό σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια παραμένει, αφού σε κάθε μεγάλο δάνειο επιχείρησης εμπλέκονται περισσότερες της μιας τράπεζας. Ωστόσο ο συντονισμός αυτός πρέπει να γίνεται κατά τρόπο τέτοιο που να μην εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, θέμα το οποίο απασχολεί πολύ τόσο τις τράπεζες όσο και την εποπτική αρχή.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμη μία σειρά ζητημάτων που πρέπει άμεσα να λυθού, προκειμένου να ξεκινήσει ακόμη δυναμικότερα η επίλυση του θέματος με βάση τους φιλόδοξους στόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019. Μέσα λοιπόν στο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί το ακαταδίωκτο των στελεχών που προχωρούν σε ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, αλλά και ο πιθανός συντονισμός και των λοιπών φορέων στους οποίους οι επιχειρήσεις έχουν χρέη. Πλην, όμως, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι είναι απίθανο τα «κόκκινα» δάνεια να τύχουν της ίδιας νομοθετικής μεταχείρισης με τα λοιπά κόκκινα χρέη των επιχειρήσεων.
Ετσι λοιπόν μία κοινή bad bank δεν πρόκειται να υπάρξει (κατά το πρότυπο της ιρλανδικής Nama), ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαραχθεί ήδη, δηλαδή της επίτευξης των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων που έχει τεθεί σε κάθε τράπεζα.
Από την πλευρά των δανειστών, πάντως, παρά τις περιορισμένες κινήσεις που τελικώς έχουν οι τράπεζες, το αίτημα είναι αυτές να προχωρήσουν άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος μολονότι bad bank δεν πρόκειται να υπάρξει. Ωστόσο, στο πλαίσιο του συντονισμού που συζητείται με τις αρχές δεν αποκλείεται η δημιουργία μιας γραμματείας κακού δανεισμού που ενδέχεται να μπορεί να συντονίσει τις ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπου τελικώς υπάρχει η ανάγκη για έναν παρόμοιο συντονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: