Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Στον «αέρα» το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Στον «αέρα» το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Στον «αέρα» το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Της Αργυρώς Μαυρούλη
Σε αδιέξοδο κατέληξε χθες η συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με αντικείμενο την εξεύρεση των περίπου 800 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). 

Οι δανειστές επέμειναν στην περικοπή και αναδιάρθρωση των ήδη καταβαλλόμενων πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, ώστε να υπάρξει μόνιμη πηγή χρηματοδότησης του ΚΕΑ από το 2017 και μετά. 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπεραμύνθηκε παρουσιάζοντας την έκθεση της Παγκόσμια Τράπεζας, όπου διαπιστώνεται ότι δεν είναι δυνατό να κοπούν πόροι από την καταβολή οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. 

Στον αντίποδα προτείνεται οι κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιδομάτων μη ανταποδοτικού χαρακτήρα. 
Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας το έσοδο από την εξάλειψη τους δεν θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης που έχει ήδη απορριφθεί από την τρόικα είναι και η περικοπή κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών υπέρ της χρηματοδότησης του ΚΕΑ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν πειστεί από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει κωδικό – κωδικό τις δαπάνες που θα περικόψει για να διασφαλίσει τους πόρους για το ΚΕΑ. 

Μάλιστα, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση του μέτρου θα πρέπει να προέρχεται από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέους φόρους.

Κλείνουν σήμερα οι εκκρεμότητες για το ασφαλιστικό

Πρώτη καταχώρηση: 15/09/2016 - 07:11
Τελευταία δημοσίευση: 15/09/2016 07:50Οικονομία
Κλείνουν σήμερα οι εκκρεμότητες για το ασφαλιστικό
Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Οι εκκρεμότητες του ασφαλιστικού νόμου για τη λήψη της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, αλλά και η αλλαγή του τρόπου περικοπής του ΕΚΑΣ (ώστε να μειωθεί το βοήθημα, αλλά όχι ο αριθμός των δικαιούχων), είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των δανειστών στις 12 μεσημέρι. 
Οι νομοθετικές διατάξεις για τα προαπαιτούμενα που θα υλοποιηθούν, έχουν ήδη προσαρτηθεί στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία και αφορούν: 
-Την αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι από την 1.1.17 και μετά θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για συνταξιοδοτική κάλυψη και το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Αύξηση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται να υποστούν και οι νέοι επαγγελματίες, αφού οι θεσμοί επέβαλλαν το νέο καθεστώς να ισχύσει και γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων από την 1.1.17 και μετά και όχι από το 2019, όπως ήταν η αρχική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.
-Την κατάργηση της έκπτωσης του 15% για την εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έκπτωση 2% ανά έτος εξαγοράς.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να θέσει στους δανειστές ολοκληρωμένη πρόταση για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Για να ενταχθεί ωστόσο κάποιος στο νέο καθεστώς θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει τις εισφορές του ή να αποπληρώνει τη ρύθμιση οφειλών που τυχόν έχει ενταχθεί. Ο κ. Κατρούγκαλος θα θέσει αυτούς τους όρους φοβούμενος έκρηξη στάση πληρωμών έως το τέλος του έτους ακόμη κι από τους συνεπείς ασφαλισμένους.
Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι το 2017 να μην υπάρξουν μειώσεις στον αριθμό των δικαιούχων, αλλά μείωση του ποσού του επιδόματος που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι φέτος έχασαν το ΕΚΑΣ 160.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. 
Ακόμη στο σχέδιο νόμου θα υπάρξει η διάταξη που θα προβλέπει την εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα της τροπολογίας Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης». Η διάταξη κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο φόβο να μηδενιστούν κατά το επόμενο τρίμηνο οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων, στο πλαίσιο της αναδρομικής μείωσης των επικουρικών. Ωστόσο στη διάταξη ορίζεται ότι το ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις σε συνδυασμό με τα αναδρομικά να οδηγούν σε πολύ μικρή επικουρική για το επόμενο διάστημα.
ΠΗΓΗ: Real.gr
Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Εφικτή μία συμφωνία για αύξηση των επενδύσεων

Πρώτη καταχώρηση: 14/09/2016 - 23:09
Τελευταία δημοσίευση: 14/09/2016 23:09Οικονομία
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Εφικτή μία συμφωνία για αύξηση των επενδύσεων
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα, για να εξετάσουν το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, αναμένεται να συμφωνήσουν σε λίγες προτάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ήγειρε θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της ΕΕ, η οποία είδε για πρώτη φορά ένα μέλος της να αποχωρεί. «Αντί, όμως, να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα - αν χρειάζεται περισσότερη πολιτική ενοποίηση ή μία χαλαρότερη ένωση - οι ηγέτες θα εστιάσουν πιθανόν σε λίγα θέματα, στα οποία μπορούν να συμφωνήσουν: περισσότερη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην ασφάλεια των συνόρων καθώς και μία πιο γενναιόδωρη επενδυτική πολιτική», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των χωρών - μελών μας. Τόσο λίγους τομείς που συμφωνούν να συνεργασθούν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο Γιούνκερ περιέγραψε μία ζοφερή εικόνα των εντάσεων και διχασμών στην ΕΕ, αλλά σημείωσε ότι η Ένωση θα αντέξει τις πιέσεις που δημιουργούνται από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Ως λύση για τα προβλήματα της Ένωσης, ο Γιούνκερ πρότεινε μία σειρά πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς πολιτικής, περιλαμβανομένης μίας ισχυρότερης κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, του διπλασιασμού του επενδυτικού ταμείου της ΕΕ και νέων πρωτοβουλιών για μία ενιαία ψηφιακή αγορά.
Ένα εσωτερικό διάγραμμα, που βασίσθηκε στις διαβουλεύσεις του Γιούνκερ με τους ηγέτες των 27 χωρών, το οποίο είναι σε γνώση της WSJ, απεικονίζει 29 διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος, αλλά μόνο τρεις από αυτούς - η ενιαία αγορά, ο συντονισμός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και οι πολιτικές για τον ψηφιακό τομέα - υποστηρίχθηκαν από περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, όπως δείχνει το διάγραμμα.
Υπήρχε μικρή διάθεση, μεταξύ άλλων, για την αλλαγή των κανόνων για την κινητικότητα των εργαζομένων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου ή για την αλλαγή των προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, σημειώνει η εφημερίδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Τρόικα: Συντάξεις, δημοσιονομικά και τράπεζες στο επίκεντρο των αυριανών συναντήσεων

Τρόικα: Συντάξεις, δημοσιονομικά και τράπεζες στο επίκεντρο των αυριανών συναντήσεων

Τα δημοσιονομικά, οι συντάξεις, οι τράπεζες (διοικήσεις και νόμος Δένδια) καθώς και θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα βρεθούν στο επίκεντρο των αυριανών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:
10:00-12:00 Δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης)
12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (Γ. Κατρούγκαλος)
14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Τσακαλώτος-Σταθάκης-ΤτΕ-ΗFSF)
18:30-19:30 Δικαιοσύνη (Ν. Παρασκευόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: