Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΟΝ... ΑΕΡΑ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ «Κόκκινο» από Θεσμούς στο «πάγωμα» οφειλών

ΣΤΟΝ... ΑΕΡΑ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ

«Κόκκινο» από Θεσμούς στο «πάγωμα» οφειλών

«Κόκκινο» από Θεσμούς στο «πάγωμα» οφειλών

Του Γιώργου Γάτου
«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν μέχρι να δουν συγκεκριμένα νούμερα». Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε χθες ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού, πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της ΔΕΘ, για «πάγωμα» των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ έγινε... στον αέρα αφού τελεί, και επίσημα από χθες, «υπό την έγκριση» των δανειστών.
Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά την «αναγνωριστική» συνάντησή του με τους επικεφαλής των Θεσμών, διαπίστωσε ότι η συζήτηση για το διεκδικούμενο «πάγωμα» των παλαιών οφειλών των αυτοαπασχολουμένων (που, με βάση την κυβερνητική πρόταση, θα ισχύσει από την 1/1/2017 για όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών) «συνδέεται πλέον άμεσα με τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού και την αναδιάρθρωση - διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός θα στείλει μέσω e mail πλήρη στοιχεία και τις τελικές προτάσεις προκειμένου οι Θεσμοί να τοποθετηθούν, ενδεχομένως και μέσω τηλεδιάσκεψης, τις επόμενες ημέρες. Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή των υποσχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου και, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κερδηθεί».
«Κόκκινο» από Θεσμούς στο «πάγωμα» οφειλών
Πρόσθετο επιχείρημα που ενισχύει την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι το «πάγωμα» το έχουν ζητήσει οι οργανώσεις των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και μάλιστα με αντάλλαγμα την ισόποση, της οφειλής, περικοπή των συντάξεων για όσους οφειλέτες δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα παλαιά χρέη έως ότου συνταξιοδοτηθούν. Για την εξέλιξη των συζητήσεων ο Γ. Κατρούγκαλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε το θέμα να αντιμετωπιστεί συνολικά, έστω και αν υπάρξει... καθυστέρηση.
Επιφυλακτικότητα
Επιφυλακτικοί, όχι όμως αρνητικοί, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών και σε σχέση με την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων από τους επιστήμονες - ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς) για την «κάλυψη» των παροχών της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ με χαμηλότερες του 7% και 4% εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Η ηγεσία του υπουργείου θα αναμένει την τελική απάντηση, ενώ δεν φαίνεται ότι θα δοθεί άλλος χρόνος για το αγγελιόσημο το οποίο, όπως είπε, επιδιώκεται να αντικατασταθεί από πόρο σε συνάρτηση με τα διαφημιστικά έσοδα των επιχειρήσεων ΜΜΕ που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.
Ενιαίες προσφορές
Στη συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών συμφωνήθηκε να προωθηθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή η αύξηση των εισφορών ασθενείας για αγρότες, σύνταξης και ασθένειας για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, για τους νέους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και το «κούρεμα» της έκπτωσης (σε 2% κατ’ έτος αντί του 15%) σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης.
Πρόκειται για αλλαγές που είχαν προσυμφωνηθεί και εντάσσονται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε, τέλος, για τα αντισταθμιστικά μέτρα που λαμβάνονται σε όσους «κόπηκε» ή μειώθηκε το ΕΚΑΣ, ζήτημα που, όμως, μένει ανοικτό να θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάταξης (και χρηματοδότησης) του συστήματος των προνοιακών επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: