Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Με το βλέμμα στην υστέρηση των εσόδων η κυβέρνηση - Η αγωνία του "κόφτη"

Με το βλέμμα στην υστέρηση των εσόδων η κυβέρνηση - Η αγωνία του "κόφτη"

H φετινή χρονιά και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία ημέρα του χρόνου.
me-to-blemma-stin-usterisi-twn-esodwn-i-kubernisi---i-agwnia-tou-kofti
 
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τον μήνα Αύγουστο, επιβεβαίωσαν πλήρως όσους εκτιμούσαν από το τέλος Ιουλίου ότι η φετινή χρονιά και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία ημέρα του χρόνου(σ.σ μια από τις χειρότερες καθώς φέρνει ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας). Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε να στείλει εκκαθαριστικά, μάζεψε όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις για το β’ εξάμηνο και πλέον καλείται να επιτύχει στόχους δυσθεώρητους προκειμένου να αποφύγει την ενεργοποίηση του κόφτη. Ευτυχώς, για την κυβέρνηση, ο πήχης φέτος είναι χαμηλά: χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από αυτό που έκλεισε ο περυσινός προϋπολογισμός.
Κάθε μήνα που θα περνάει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράττει περί τα 4,8 δις. ευρώ, ποσό κατά 30% μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό που συλλέχτηκε –πάντοτε ανά μήνα- κατά τη διάρκεια του διαστήματος Ιανουαρίου-Αυγούστου. Το ερώτημα είναι προφανές: Πώς θα μπορέσουν τα εκατομμύρια των φορολογουμένων να ανταπεξέλθουν σε 30% περισσότερα βάρη ανά μήνα σε σχέση με το πρώτο 8μηνο, μόνο εύκολο δεν είναι να απαντηθεί.
Τα ανησυχητικά μηνύματα έχουν φανεί από τον Ιούλιο: ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εισπράχθηκε σε ποσοστό 70% και μέσα σε μόλις έναν μήνα δημιουργήθηκε τρύπα 270 εκατ. ευρώ. Πώς θα βελτιωθεί τον Σεπτέμβριο ο δείκτης εισπραξιμότητας όταν η προθεσμία καταβολής της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος (σ.σ παραδοσιακά αποδίδει λιγότερα σε σχέση με την πρώτη καθώς μειώνεται κατακόρυφα ο αριθμός αυτών που πλήρωσαν εφάπαξ- συμπίπτει χρονικά με την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ; Ανησυχητικά τα στοιχεία και από τον φόρο στα καύσιμα η απόδοση του οποίου μειώνεται συνεχώς από τις αρχές του χρόνου. Ο κανόνας υψηλοί φόροι- χαμηλή κατανάλωση, επιβεβαιώνεται πλήρως αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζει μια ακόμη φοροεπιδρομή από τις αρχές του έτους.  
Καλύτερα του αναμενόμενου πηγαίνουν τα έσοδα από τον φόρο των επιχειρήσεων. Είναι όμως πολύ πιθανό η φοροεπιδρομή στις επιχειρήσεις –έχουν επιβαρυνθεί με τουλάχιστον έξι αυξήσεις φορολογικών συντελεστών- να «χτυπάει» σε άλλους δείκτες όπως ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (βλέπε μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων ή ευέλικτων μορφών απασχόλησης), οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Όσον αφορά στα έσοδα από τον ΦΠΑ, κινούνται εντός στόχου αλλά για να συμβεί αυτό έχουν αυξηθεί οι συντελεστές σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός καθώς πιθανές νέες αποκλίσεις έναντι των στόχων θα γίνουν γνωστές την ώρα που οι εκπρόσωποι των θεσμών θα είναι στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Ένας τρίτος διαδοχικός μήνας, θα ψαλιδίσει και τις πιθανότητες για έκτακτες ενισχύσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, πολύ απλά διότι οι παροχές επιτρέπονται μόνο αν υπάρχουν υπερβάσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: