Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΚΑ Ασφαλιστική τακτοποίηση για όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΚΑ

Ασφαλιστική τακτοποίηση για όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης

Ασφαλιστική τακτοποίηση για όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης

Πρόσωπα που παρέχουν εργασία κατά κύριο επάγγελμα σε εργοδότες που έχουν ατομική επιχείρηση και με τους οποίους δεν είναι σύζυγοι «εκ γάμου», αλλά, αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει συναφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4356/2015, έχουν τη δυνατότητα από τις 12 Μαΐου 2016 (ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νέου Ασφαλιστικού), εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν ή να εξαιρεθούν από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ισχύει και με τους έγγαμους.
Αυτό προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ διευκρινίζοντας ότι «το σύμφωνο συμβίωσης, για να ληφθεί υπόψη από τις υπηρεσίες, θα πρέπει να έχει εκδοθεί σύμφωνα με το Ν.4356/2015 και να είναι σε ισχύ, δηλαδή να μην έχει επέλθει η λύση του».
Σύμφωνα συμβίωσης, ωστόσο, που έχουν εκδοθεί με τις διατάξεις του προγενέστερου ν. 3719/2008 δεν θα γίνονται αποδεκτά, εφόσον δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.4356/2015. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν ή να εξαιρεθούν από την ασφάλιση του ΙΚΑ θα πρέπει να προσκομίζουν στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα πρόσφατο απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης. Οι εργοδότες (ατομικές επιχειρήσεις) που απασχολούν άτομα που υπάγονται στη διάταξη αυτή, για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων από τα ελεγκτικά όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει να τηρούν στην επιχείρηση απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης με συνημμένο αντίγραφο του συμφώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: