Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί καθυστερούν οι επιστροφές ΦΠΑ

Γιατί καθυστερούν οι επιστροφές ΦΠΑ

Γιατί καθυστερούν οι επιστροφές ΦΠΑ

Έγγραφη απάντηση σε βουλευτές σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην επιστροφή ΦΠΑ έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Κος Τρ.Αλεξιάδης στην Βουλή. 

Το έγγραφο αναφέρει αναλυτικά: 

Η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες πραγματοποιείται σήμερα σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπουργικές αποφάσεις .- 
Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή και με στόχο την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ, μέσω της διενέργειας στοχευμένων ελέγχων, από 15.3.2013 για όλες τις αιτήσεις επιστροφής, ανεξαρτήτως ποσού εφαρμόζεται μέθοδος ανάλυσης κινδύνου σε κεντρικό επίπεδο και προσδιορίζονται οι αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή διενεργείται άμεσα χωρίς έλεγχο και οι αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή διενεργείται κατόπιν ελέγχου.

Ειδικά, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που επιδεικνύουν σοβαρή συμμόρφωση προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δύνανται να λάβουν, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο επιστροφή ΦΠΑ, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων με ΠΟΛ.1212/26.9.2014.

Επιπροσθέτως και προκειμένου να περιορισθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. , των υποθέσεων εκείνων των οποίων η επιστροφή διενεργείται μετά από έλεγχο, η Δ/νση Ελέγχων προέκρινε την διενέργειαμερικού επιτόπιου έναντι του πλήρους ελέγχου για την πλειονότητα των υποθέσεων.

Επιπλέον, προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της μείωσης του απαιτούμενου χρόνου για την διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής Φ.Π.Α., και με γνώμονα την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, εκδόθηκε η με αρ πρωτ. ΔΕΛΑ 1197280 ΕΞ 2013/24.10.2013 εγκύκλιος διαταγή, με την οποία παρασχέθησαν οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, για την ταχύτερη διεκπεραίωση των μερικών επιτόπιων ελέγχων για την επιστροφή Φ.Π.Α.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν σε συνεχή βάση την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος με στόχο την ολοκλήρωση της επιστροφής το αργότερο εντός 90 ημερών από την υποβολής της σχετικής αίτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: