Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ «Πόλεμος» Ντράγκι - Βερολίνου για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

«Πόλεμος» Ντράγκι - Βερολίνου για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

«Πόλεμος» Ντράγκι - Βερολίνου για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ

Τα χαμηλά επιτόκια είναι αναγκαία για την τόνωση της ανάπτυξης, μιλώντας στους Γερμανούς βουλευτές ο επικεφαλός της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις να συμβάλλουν και αυτές για την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης. Παράλληλα, ζήτησε πίστωση χρόνου από τους Γερμανούς βουλευτές, μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται.
«Η νομισματική μας πολιτική έχει στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα επαναφέρει στο τέλος τον πληθωρισμό στο στόχο μας» ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ.
«Τα χαμηλά επιτόκια σήμερα είναι απαραίτητα για μια επιστροφή σε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον» σημείωσε. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επιτρέψουμε στα μέτρα μας να δράσουν» πρόσθεσε.
«Πόλεμος» Ντράγκι - Βερολίνου για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ
«Συνολικά, αποταμιευτές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και φορολογούμενοι σε όλη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι σε καλύτερη κατάσταση εξαιτίας των δράσεων μας, σήμερα και αύριο» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι.
«Για να αποκομίσουμε τα πλήρη οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής, πρέπει να συνεισφέρουν πιο αποφασιστικά και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.
Αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια, επισήμανε ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρουν την υπερβολική υπερτίμηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι ορατός ο κίνδυνος «υπερθέρμανσης» στη ζώνη του ευρώ ή στη γερμανική οικονομία.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αδράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει, στο κείμενο της ομιλίας, η ΕΚΤ έχει παρέμβει δυναμικά για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εμφανίστηκαν στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών. Ταυτόχρονα η ΕΚΤ με αντισυμβατικά μέτρα πολιτικής που έχει εφαρμόσει συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι «για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά και άλλες πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει να αναπτυχθεί πλήρως η πολιτική που εφαρμόζει προκειμένου αυτή να αποδώσει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και στην αντιμετώπιση της απειλής μίας νέας Μεγάλης Ύφεσης.
Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.
Αντιδρούν οι Γερμανοί
Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε χθες να γίνουν επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να τερματιστεί η εποχή των χαμηλών επιτοκίων, σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Τα σχόλιά του αντανακλούν την αναθέρμανση της έντασης μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της ΕΚΤ, που έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισεκ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Στο άρθρο του, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας.

«Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία». Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν τα «αβάστακτα υψηλά χρέη» τους προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα εξωτερικά σοκ, είπε ο Σόιμπλε.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Γερμανία: Τέλος στα «βλαπτικά» μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ, ώστε οι χώρες του Νότου να κάνουν μεταρρυθμίσεις

Γερμανία: Τέλος στα «βλαπτικά» μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ, ώστε οι χώρες του Νότου να κάνουν μεταρρυθμίσεις

Για όσο διάστημα τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι μηδενικά, η πίεση στις χώρες της νότιας Ευρώπης να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις είναι μικρή. Εντούτοις θα πρέπει να τις κάνουν και παράλληλα η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να πάρει γενναία μέτρα για να εξασφαλιστεί η οικονομική πρόοδος, δήλωσε ο επικεφαλής της Eνωσης Γερμανικών Τραπεζών (ΒdB) μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).
Γεγονός είναι, πρόσθεσε ο Μίχαελ Κέμερ, ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ δημιουργεί δυσκολίες στις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν με τον κλασικό τρόπο. Τα επιτόκια γι' αυτές αποτελούν βασικό πυλώνα. Με μηδενικά επιτόκια ή επιτόκια κάτω του μηδενός είναι πολύ δύσκολο να είναι κερδοφόρες. Εντούτοις δεν διατρέχουν εξ αυτού του λόγου κανέναν κίνδυνο, αφού τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση της μακρόχρονης διατήρησης της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων.
Δεδομένης όμως της γενικής οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Τραπεζών υποστήριξε ότι "θα ήταν απολύτως ορθό να δοθεί πλέον ένα τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων". Ομως οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για τις χώρες της νότιας Ευρώπη και η πίεση να τις υλοποιήσουν είναι μικρότερη μόνον όσο διατηρείται η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί βέβαια να ελεγχθεί πολιτικά , αλλά ίσως "να μην είναι και τόσο ανεξάρτητη" όσο θα έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση καλύπτει την αδράνεια ορισμένων κυβερνήσεων στην Ευρώπη και αυτό ασφαλώς "δεν είναι καλή πολιτική για τη Γερμανία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: