Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ Μοντέλο Μαρινόπουλου για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Μοντέλο Μαρινόπουλου για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Μοντέλο Μαρινόπουλου για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

Ανοιξε ο δρόμος για τη μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στη σύγχρονη ιστορία του τόπου και μαζί το «παράθυρο» για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε την έγκριση της πλειονότητας των πιστωτών εκτιμάται πως θα αποτέλεσει «οδηγό» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ταλανίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις.
Η είσοδος επενδυτή, η αλλαγή μάνατζμεντ και η απομάκρυνση των υφιστάμενων μετόχων και κυρίως το οριζόντιο «κούρεμα» στους προμηθευτές, η γενναία ρύθμιση των οφειλών προς τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η αναδιάρθρωση του δανεισμού με ευνοϊκότερα επιτόκια και μακρά περίοδο χάριτος σε συνδυασμό με την παροχή νέας χρηματοδότησης που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της πολύπαθης αλυσίδας εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τον «κορμό» του μοντέλου που θα ακολουθηθεί για την εξυγίανση και άλλων «προβληματικών» επιχειρήσεων της χώρας. Βέβαια, το μείγμα της συνταγής που θα εφαρμόζεται κάθε φορά δεν θα είναι το ίδιο, αλλά θα κρίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Η αγορά περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια, αφού η διευθέτησή τους θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Κλείδωσε» η συμφωνία
Στο μεταξύ, προς αίσιο τέλος οδεύει η πολύκροτη υπόθεση διάσωσης του Μαρινόπουλου, ύστερα από το «πράσινο φως» που άναψε η πλειονότητα των προμηθευτών στο σχέδιο εξυγίανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 70% των προμηθευτών απάντησε θετικά, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία που εξέφραζαν κύκλοι του Σκλαβενίτη και παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν από μερίδα προμηθευτών. Συνολικά, υπέρ της συμφωνίας τάσσεται τουλάχιστον το 60% των συνολικών πιστωτών (περιλαμβάνονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζονται τα καταστήματα του Μαρινόπουλου και οι εργαζόμενοι), που απαιτείται για να εγκριθεί η συμφωνία από το δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα έληγε η προθεσμία που είχαν οι προμηθευτές να απαντήσουν, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης. Σε κάποιους πάντως, δόθηκε περιθώριο λίγων ημερών για να αποστείλουν την «ετυμηγορία» τους, καθώς το πραγματικό dead line εκπνέει με την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106Β και Θ του πτωχευτικού κώδικα, η οποία σχεδιάζεται να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Έγκυρες πηγές επισημαίνουν πως βασικά σημεία του σχεδίου, όπως το οριζόντιο «κούρεμα» 50% στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές δεν πρόκειται να αλλάξουν καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Βέβαια, αρχικά υπήρχαν σκέψεις και έγιναν προσπάθειες να γίνει διαχωρισμός για όσους είχαν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, που επιπλέον ήταν αντίθετο με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, δεν πρόκειται να γίνει καμία παράπλευρη συμφωνία με τους προμηθευτές που θα συναινέσουν στο «κούρεμα» σε σχέση με όσους το απορρίψουν.
Ανάσα στην αγορά
  • Ανάσα στην αγορά από τη θετική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση διάσωσης του Μαρινόπουλου.
  • Πάνω από το 70% των προμηθευτών απάντησε θετικά, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία που εξέφραζαν κύκλοι του Σκλαβενίτη.
  • Αγώνας δρόμου για την οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης και την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106Β στις 30 Σεπτεμβρίου.
Περιθώριο
  • Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα έληγε η προθεσμία που είχαν οι προμηθευτές να απαντή- σουν, για την οριστι- κοποίηση του σχε- δίου εξυγίανσης. Σε κάποιους πάντως, δόθηκε περιθώριο λίγων ημερών, καθώς το πραγματικό dead line εκπνέει με την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106Β και Θ του πτωχευτικού κώδικα, η οποία σχεδιάζεται να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.
Βραδυφλεγής βόμβα για χιλιάδες επιχειρήσεις
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση έχουν εξαντλήσει τις αντοχές της αγοράς, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, στο επόμενο εξάμηνο υπολογίζεται πως θα μπει λουκέτο σε πάνω από 18.000 μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους και περίπου 33.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι και το σύνολο των επιχειρήσεων που ήταν προμηθευτές μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται σήμερα σε δυσκολίες ή/και εκκαθάριση.
Ήδη, πάντως αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ σχεδόν, δύο στα τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα (δεν συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν καταγγελθεί) εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Κάτι που σημαίνει ότι το 40% των συγκεκριμένων περιπτώσεων έχουν στην κυριολεξία... ξεχάσει να πληρώνουν το δάνειό τους, καθώς η καθυστέρηση εξυπηρέτησης ξεπερνά τις 720 ημέρες, με αυξητικές τάσεις. Μόνο για φέτος εκτιμάται ότι τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ., ρυθμός που ωστόσο αναμένεται να επιβραδύνει προοδευτικά από το 2017. Υπολογίζεται τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται στα 15,2 δισ. ευρώ και σε 16 δισ. ευρώ τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, τα οποία αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα σαθρά θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: