Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΝΤ. ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ζητά το ΔΝΤ

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΝΤ. ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ζητά το ΔΝΤ

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ζητά το ΔΝΤ

Της  Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Μείωση συντάξεων, ψαλίδισμα αφορολογήτου, κατάργηση φοροαπαλλαγών και μείωση φορολογικών συντελεστών, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι παραμένουν μεγάλοι και εκτιμά πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή για να πετύχει και να διατηρήσει, άνευ προηγουμένου πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη και μη διατηρήσιμα. Ιδίως αφού η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά έως τα μέσα του αιώνα.
Ζητά ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους, και ξεκαθαρίζει πως για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του θα απαιτηθεί ελάφρυνση, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται και που πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητα της χώρας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Στην τελική ευθεία προς το EuroWorkingGroup της 29ης Σεπτεμβρίου και λίγη ώρα πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου με προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η Ντ. Βελκουλέσκου άνοιξε τα χαρτιά του Ταμείου. Οι ανακοινώσεις έγιναν αφού χθες κλιμάκιο του Ταμείου, υπό την κ. Βελκουλέσκου, ολοκλήρωσε κύκλο επαφών στην Αθήνα για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ. Η διαδικασία είναι τυπικά ανεξάρτητη από τις αξιολογήσεις. Ουσιαστικά όμως δίνει τόνο για τη στάση του Ταμείου στις δύσκολες συζητήσεις που έπονται με τους πιστωτές.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου. Καλωσόρισε μεν τις θέσεις του Ταμείου για χρέος και πλεονάσματα, ενώ για τα φλέγοντα ζητήματα σχολίασε πως «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά». Τόνισε πως τα εργασιακά θα είναι μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως προβλέπεται, αλλά ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ:
1. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε ζωτικούς τομείς για να ευημερήσει εντός ευρώ, χωρίς να χρειάζεται μακροπρόθεσμη στήριξη από τους Ευρωπαίους.
2. Χρειάζεται αναπροσαρμογή στο μείγμα πολιτικών προς περισσότερο αναπτυξιακή κατεύθυνση.
3. Οι δαπάνες εστιάζουν υπέρμετρα σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις προς τους υπάρχοντες συνταξιούχους, δυσχεραίνοντας έτσι την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Ταυτόχρονα παρατηρούνται μεγάλες περικοπές σε ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες όπως φαίνεται από την έλλειψη συρίγγων στα νοσοκομεία και ακινητοποίηση δημόσιων λεωφορείων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
4. Χρειάζεται δημοσιονομικά - ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και δικαιότερη κατανομή φορολογικού βάρους.
5. Στο συνταξιοδοτικό, το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που η τρέχουσα πολιτική, που κυρίως προστατεύει τους υπάρχοντες συνταξιούχους, ενώ βασίζεται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και σε χαμηλότερες αναμενόμενες συντάξεις για τους σημερινούς εργαζόμενους, δεν συνάδει με βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστεί μη βιώσιμη για λόγους ισότητας μεταξύ γενεών.
6. Είναι απαραίτητη περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με «ξεπάγωμα» των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές. Πρέπει να αποφευχθούν οι περαιτέρω οριζόντιες διακριτικές περικοπές δαπανών, είτε αυτόματες, είτε όχι, γιατί δεν βοηθούν την ανάπτυξη και δεν είναι βιώσιμες.
7. Η μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές, που επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος.
8. Πρέπει να μειωθούν φορολογικοί συντελεστές και συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών, οι γενναιόδωρες απαλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος, και να εξαλειφθούν φοροαπαλλαγές που ευνοούν τους πλούσιους.
9. Η πολιτική της επαναλαμβανόμενης αύξησης των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών έχει δημιουργήσει πληθώρα προγραμμάτων τμηματικών και αναβαλλόμενων καταβολών. Η φοροδιαφυγή πλουσίων και αυτοαπασχολούμενων και μια αναποτελεσματική και πολιτικοποιημένη φορολογική διοίκηση έχουν συνεισφέρει στο πρόβλημα, ασκώντας περιττές πιέσεις στον προϋπολογισμό και οδηγώντας σε άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών.
10. Τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν δραστικά. Είναι ζωτικής σημασίας να δρομολογηθούν πολιτικές για να καθαρίσουν γρήγορα οι τραπεζικοί ισολογισμοί.
11. Αν αναμένεται ότι οι δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες θα δημιουργήσουν ανάπτυξη από μόνες τους αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αναποτελεσματική κατανομή πόρων και τελικά σε υψηλό κόστος για τους φορολογούμενους.
12. Θα ήταν λάθος η αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας γιατί κάτι τέτοιο θα απειλούσε τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπληρωθούν με πιο φιλόδοξες προσπάθειες, μεταξύ άλλων για το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και με μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και τη συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Τέλος Οκτωβρίου κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση
Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στη Wall Street Journal
Η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και στη συνέχεια τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να καθοριστούν έως το τέλος του 2016, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Σε συνέντευξη στη Wall Street Journal χαρακτήρισε κλειδί, για την προσέλκυση επενδυτών, τη συμμετοχή στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ). «Όλοι θα καταλάβουν ότι το ?Grexit' έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει», δήλωσε. Για το ΔΝΤ και το εάν θα μείνει ή θα φύγει, εκτίμησε πως το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο, αλλά αφορά πλέον τη Γερμανία και άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ να είναι σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα.
Ειδικά για το χρέος, ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας το ότι για το θέμα η ηγεσία του Βερολίνου κοιτάζει προς τις εκλογές του 2017, δήλωσε πως «δεν είναι δίκαιο». «Κάθε χώρα της Ε.Ε. έχει εκλογές. Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ένα ισχυρό επιχείρημα», εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: