Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιος θα πληρώσει τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ποιος θα πληρώσει τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ποιος θα πληρώσει τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Μια υπόσχεση για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μια αόριστη αναφορά για ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ των αδυνάτων, μια αναφορά στην θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος –χωρίς όμως να διευκρινιστεί πώς θα εξοικονομηθούν τα 900 εκατ. ευρώ- με εξαγγελίες για προσλήψεις σε υγεία και παιδεία αλλά και μερικές μη κοστολογημένες εξαγγελίες για παροχές σε είδος (15.000 «εισιτήρια» για παιδικούς σταθμούς κλπ) περιελάμβανε τελικώς η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη «αριθμών».

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η μόνη συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού στα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν (διευθέτηση του χρέους, δημοσιονομικοί στόχοι, συμμετοχή ΔΝΤ κλπ) ήταν ότι παραμένει ως στόχος η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020. Και σε αυτό το θέμα όμως, η στρατηγική της ελληνικής πλευράς δεν αποσαφηνίστηκε. Ο πρωθυυπουργός δεν ανέφερε αν η κυβέρνησή του θα στείλει στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τους συγκεκριμένους στόχους ή αν θα οπισθοχωρήσει αναγράφοντας το 3,5% και για μετά το 2019 λόγω των δεδομένων διαφωνιών των δανειστών.
Όπως αναμενόταν, η ομιλία περιείχε εξαγγελίες για παροχές οι οποίες συνδέθηκαν με το τίμημα από τις τηλεοπτικές άδειες (246 εκατ. ευρώ). Οι εξαγγελίες ήταν μη κοστολογημένες και προφανώς το βάρος της εξειδίκευσης αλλά και του χρόνου υλοποίησης θα πέσει στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι τα 246 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν σε βάθος 2ετίας ενώ απαιτείται και έγκριση των δανειστών για την όποια παροχή.
Από την εξειδίκευση θα κριθεί το κόστος των εξαγγελιών όπως:
1. Η επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
2. Η πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
3. Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος αυτών των εξαγγελιών ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και «χωράει» στο φετινό προϋπολογισμό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη των εσόδων.

Στον ΕΝΦΙΑ, το σχέδιο αντικατάστασης από έναν δίκαιο φόρο ουσιαστικά μετατέθηκε χρονικά για το 2018. Για το 2017, ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό «μερεμέτια» στο σκέλος των απαλλαγών.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσω του προϋπολογισμού του 2017 θα δοθούν 900 εκ. ευρώ συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στο πώς θα εξασφαλιστούν αυτά τα 900 εκατ. ευρώ καθώς είναι γνωστό ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ή κοινωνικού εισοδήματος) απαιτείται η περικοπή άλλων κοινωνικών δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: