Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΚΡΑΙΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός οδηγούν σε σύγκρουση με το ΔΝΤ

ΑΚΡΑΙΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός οδηγούν σε σύγκρουση με το ΔΝΤ

Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας νωρίτερα στο Reuters προσέθετε πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για να διατηρήσει τις συλλογικές δι
Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας νωρίτερα στο Reuters προσέθετε πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Μπορεί η χθεσινή συζήτηση που είχε ο υπουργός Εργασίας με τους δανειστές στο Hilton να ήταν διερευνητική και διαδικαστική, όπως και ο ίδιος την χαρακτήρισε, ωστόσο το κλίμα δεν είναι καθόλου ανέφελο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα εργασιακά θέματα, τα οποία πάντως θα ανοίξουν τον Οκτώβριο.
Χθες, συμφωνήθηκε πως η βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που μελετά τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και θα προτείνει μεταρρυθμίσεις για τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ομως, οι ακραίες θέσεις του Ταμείου, ενδεχομένως να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση.
«Οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι τόσο ακραίες, που δεν θα μπορούσε να γίνει ουσιώδης συζήτηση αν δεν υπάρχει ένα κείμενο αναφοράς», σημείωνε με νόημα ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του ραντεβού.
Λίγο νωρίτερα μιλώντας στο Reuters, είχε χαρακτηρίσει «ακραίο παίκτη» το ΔΝΤ, ενώ προσέθετε πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι γνωστό άλλωστε πως το Ταμείο έχει κατά καιρούς εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από την ελληνική πλευρά, ιδίως στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 17 Οκτώβρη, καθώς το επίμαχο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται προς το τέλος του Σεπτέμβρη, ενώ τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη προβλέπεται να εκδοθεί και η δικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θα κρίνει τη διατήρηση ή την κατάργηση του «υπουργικού βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις. Μέχρι τότε η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται με τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή email.
Σε κάθε περίπτωση, τα εργασιακά θέματα παραμένουν ανοικτά και ο Οκτώβριος θα είναι «θερμός» για την κυβέρνηση. Οι «κόκκινες» γραμμές είναι δεδομένες από την Αθήνα, αλλά αν το ΔΝΤ επιμείνει κυρίως στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, τότε η σύγκρουση θεωρείται δεδομένη.
Σήμερα η διαπραγμάτευση με την τρόικα μεταφέρεται στο κρίσιμο μέτωπο του Ασφαλιστικού και στη... μάχη για τα χρέη προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Μετά την πρώτη διερευνητική συνάντηση για τα φλέγοντα θέματα της επικείμενης εργασιακής μεταρρύθμισης, το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα με κύριο μενού το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και δυνατότητα για «νέα αρχή» από 1/1/2017.
Σήμερα πέφτει στο τραπέζι το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
Ενημερότητα 
Προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το σχέδιο προβλέπει και δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην καταρρεύσουν τα έσοδα. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος θα πρέπει εφόσον καταβάλλει σήμερα εισφορές να εξακολουθήσει να τις πληρώνει ή εφόσον βρίσκεται σε ρύθμιση να μη βγει από αυτήν. Θα συζητηθεί επίσης η πρόταση για δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών Ταμείων Πρόνοιας και Επικούρησης από αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μειωθούν οι εισφορές.
Στη συνάντηση «κλειδώνουν» οριστικά και οι τρεις διατάξεις που αφορούν στην κατάργηση των εκπτώσεων στις εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες (θα ίσχυαν από 1/1/2017), η μεταφορά των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων από το ασφαλιστικό καθεστώς ΟΓΑ σε αυτό του ΟΑΕΕ και η αλλαγή του μηχανισμού της έκπτωσης για την εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης ώστε να πέσει από το 15% για όλους στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς.
Η βάση
Χθες, συμφωνήθηκε πως η βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που μελετά τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Νέο ραντεβού 17 Οκτωβρίου
Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 17 Οκτώβρη, καθώς το επίμαχο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται προς το τέλος του Σεπτέμβρη, ενώ τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη προβλέπεται να εκδοθεί και η δικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θα κρίνει τη διατήρηση ή την κατάργηση του «υπουργικού βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις.
Με e-mail
Η διαπραγμάτευση μέχρι τότε θα συνεχίζεται με τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή email.

Δεν υπάρχουν σχόλια: