Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση

Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση

Αντίστροφη μέτρηση για προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση

Διπλή διαπραγμάτευση ξεκινά από την Δευτέρα για το οικονομικό επιτελείο αφού οι συζητήσεις θα αφορούν και την ολοκλήρωση των γνωστών πια 15 προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Πηγές από τις Βρυξέλλες ,τόνιζαν ότι το θέμα των προαπαιτούμενων της δόσης εν είναι πια θέμα των θεσμών αλλά της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) που θα τα παρακολουθεί και θα πιστοποιήσει την ολοκλήρωσή τους για την ελληνική Κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές, τόνιζαν χθες ότι η έμφαση και τα προβλήματα που υπάρχουν με τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ αφορούν τέσσερα βασικά θέματα.
Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του καλοκαιριού.
Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και κυρίως την σύσταση του υπερταμείου με τον διορισμό του εποπτικού συμβουλίου επιβεβαιώνοντας ότι προτεινόμενος από τους θεσμούς για την θέση του προέδρου είναι ο πρώην συνεργάτης της κ. Λαγκάρντ κ. Ζακ λε Παπ.
Τα θέματα ενέργειας με το διαγωνισμό για την πώληση του ΑΔΜΗΕ να καθυστερεί αφού η σύσταση της νέας εταιρίας μετά την απόφαση για την αποκόλληση της από την ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα.
Την προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ και τους μετασχηματισμού της σε Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων που θα δίνει λόγο μόνο στην Βουλή και - φυσικά - στους δανειστές.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει παράλληλα με την πρώτη με τα τεχνικά κλιμάκια που θα αρχίσουν να φτάνουν σταδιακά από την Δευτέρα θα έχουν ως αντικείμενο την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Με άλλα λόγια θα ανοίξουν τα θέματα των ειδικών μισθολογίων για το δημόσιο και φυσικά τα εργασιακά που θα είναι το πιο δύσκολο θέμα για την δεύτερη αξιολόγηση.
Σιωπηρή παράταση
Κοινοτικές πηγές παραδέχονταν ότι η Ελλάδα έχει πάρει σιωπηρή παράταση 15 ημερών προκειμένου να ολοκληρώσει το πακέτο των προαπαιτούμενων της δόσης μέχρι το τέλος του μήνα αντί στις 15/9 όπως ήταν ο αρχικό σχεδιασμός.
Ωστόσο αν το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν εκπληρωθεί οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές.
Η πρώτη θα είναι ότι εάν τα χρήματα δεν εκταμιευθούν εντός του Οκτωβρίου, τότε θα πάψουν είναι διαθέσιμα και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα απόφαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και επικύρωση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια ώστε να την συνδέσουν με νέα προαπαιτούμενα.
Η δεύτερη αφορά την επόμενη αξιολόγηση, η οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωθούν το προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει μήνες αφού περιέχει 43 προαπαιτούμενα στα οποία περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και οι αλλαγές στο δημόσιο. Με αυτό το δεδομένο οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο και με βάση του πλέον αισιόδοξους να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου.
Η τρίτη και ίσως πιο προφανής, είναι ότι ζώντας ξανά το κλίμα της πρώτης αξιολόγησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ στις 16 του περασμένου Ιουνίου η οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: