Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚ: Οδεύοντας στο τέλος των χρεώσεων περιαγωγής

ΕΚ: Οδεύοντας στο τέλος των χρεώσεων περιαγωγής




27-09-2016

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλει να διασφαλίσει ότι οι χρεώσεις περιαγωγής θα καταργηθούν τον επόμενο χρόνο, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν τρόπο που να είναι δίκαιος τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές. Η εισηγήτρια του ΕΚ, που εκπροσωπεί τη θέση του στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, απάντησε σε ερωτήσεις των φίλων του ΕΚ από το Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε σχέδιο κανόνων προκειμένου να βοηθήσει στο να μην γίνει κατάχρηση της κατάργησης των τελών περιαγωγής από τους καταναλωτές, όταν αυτή τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2017. Η επιτροπή Βιομηχανίας συζήτησε το θέμα, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε η ευρωβουλευτής Πιλάρ ντελ Καστίγιο Βέρα (ΕΛΚ, Ισπανία), δεν θα υπάρχουν όρια στην περιαγωγή, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του διαδικτύου. “Δεν θα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη χρήση των προβλεπόμενων από το συμβόλαιό σου διατάξεων, στη χώρα διαμονής ή τη χρήση τους σε άλλη χώρα”, δήλωσε.

Ωστόσο, για να αποτραπεί η κατάχρηση του συστήματος πρέπει να διασφαλιστούν ορισμένα ζήτημα, τονίζει. Η περιαγωγή θα είναι δωρεάν “εφόσον το συμβόλαιό σας είναι στην χώρα που κατοικείτε ή σε μια χώρα όπου έχετε ένα σταθερό σύνδεσμο”, όπως η εργασία ή σπουδές. Για παράδειγμα, κάποιος που διαμένει στην Γαλλία δεν μπορεί να αγοράσει μια κάρτα SIM από την Λετονία αν δεν ζει εκεί ή αν δεν έχει κάποιο στενό σύνδεσμο με αυτή τη χώρα. Αυτή η “ρήτρα λογικής χρήσης”, που διασφαλίζει την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής”.

Επόμενα βήματα

Το σχέδιο των κανόνων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει γνωστοποιηθεί μεταξύ των μελών του ΕΚ, της Επιτροπής Επικοινωνίας και του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει την τελική νομοθεσία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2016, με σκοπό να τεθεί σε ισχύ η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής μέχρι τις 15 Ιουνίου 2017.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: