Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ... ΟΥΣΙΑ Βρυξέλλες: Εκτός συζήτησης η δημιουργία ταμείου κρίσεων της Ευρωζώνης

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ... ΟΥΣΙΑ

Βρυξέλλες: Εκτός συζήτησης η δημιουργία ταμείου κρίσεων της Ευρωζώνης

Βρυξέλλες: Εκτός συζήτησης η δημιουργία ταμείου κρίσεων της Ευρωζώνης

Ακαδημαϊκή πρόταση χωρίς ουσία χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, τη διαρροή για τη δημιουργία αυτού που χθες είχε περιγραφεί ως "ταμείο κρίσεων της ευρωζώνης".
Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπάρχουν επίσημες συζητήσεις ή ανεπίσημες διαβουλεύσεις για τη δημιουργία αυτού που χθες είχε περιγραφεί ως ταμείο κρίσεων της ευρωζώνης.

Ανώτερος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, είπε πως η διαρροή ήταν για κάποια ακαδημαϊκή πρόταση, ανάμεσα σε πολλές, δεκάδες άλλες, χωρίς καμία άλλη σημασία.

Επιπλέον, ενημέρωσε πως τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και οι θεσμοί προσανατολίζονται πολύ περισσότερο στη δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης στα πλαίσια του κοινοτικού προϋπολογισμού, στοιχείο το οποίο υπάρχει στη λεγόμενη έκθεση των 5 προέδρων για το μέλλον της ευρωζώνης και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περιγράφεται σε χθεσινό δημοσίευμα διεθνούς πρακτορείο.

Όσο για τα υπόλοιπα, περί μόνιμων μνημονίων κτλ. Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε πως είναι καταγέλαστα, διότι ως γνωστόν, οι δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις και των κρατών – μελών ορίζονται από μόνιμους μηχανισμούς της ευρωζώνης όπως το ευρωπαϊκό εξάμηνο, το «διπλό και εξαπλό πακέτο» και στους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Για την ουσία της πρότασης που διέρρευσε, είπε ότι καλό θα είναι να ελέγχουμε τι ακούμε, διότι η ευρωζώνη έχει ήδη ταμείο διαχείρισης κρίσεων και διάσωσης κρατών – μελών, είναι μόνιμο, κάνει νομισματικές μεταβιβάσεις υπό τη μορφή υπερβολικά χαμηλότοκων δανείων και ονομάζεται ESM.

Απορίας άξιο χαρακτήρισε το πώς όλα αυτά διακινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο σχεδόν ταυτόχρονα με τη χθεσινό βραδινή ομιλία του προέδρου του Eurogroup, για τους κινδύνους και την απάντηση της Ευρώπης στον λαϊκισμό κατά το ετήσιο δείπνο του ινστιτούτου Bruegel.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: