Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο

Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο

Πρώτη καταχώρηση: 06/09/2016 - 11:16
Τελευταία δημοσίευση: 06/09/2016 11:16Οικονομία
Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο
Την ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου του νομοθετικού πλαισίου για την κινητικότητα, τα νέα οργανογράμματα και την πάταξη της γραφειοκρατίας, με στόχο την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, συζήτησε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που είχε ως κεντρικό θέμα την εθνική στρατηγική μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της δημιουργίας μιας αποκομματικοποιημένης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, και οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, και του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συζήτηση
Συζητήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εθελοντική κινητικότητα, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου. Το νέο πλαίσιο της κινητικότητας, που αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβάνει την καταγραφή των κενών θέσεων ανά την επικράτεια και την προκήρυξη διαγωνισμών τρεις φορές τον χρόνο.
Στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ανταποκρίνονται στα τυπικά προσόντα των θέσεων. Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ και στη νέα θέση θα μετακινείται ο υπάλληλος με τα περισσότερα μόρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να μετακινηθούν εθελοντικά περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι.
Παράλληλα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συζήτησε και τα νέα οργανογράμματα, που θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
Ο περιορισμός των δομών θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις, αλλά με την εκκίνηση αποσπάσεων και μετατάξεων μέσω προκήρυξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν για να επιλεγούν οι επιτυχόντες που θα καλύψουν τα κενά στις νέες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετακινήσεις για την κάλυψη των κενών. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό σε μια υπηρεσία, θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης για την αλλαγή ειδικότητας και αξιοποίησης του εργαζομένου σε νέα θέση εντός των ορίων του δήμου όπου εργάζεται.
Για παράδειγμα, εάν σε μια υπηρεσία πλεονάζουν οι οδηγοί και δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης κτιρίων, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στο πλεονάζον προσωπικό να μετεκπαιδευτεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα της φύλαξης κτιρίων.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι τα νέα οργανογράμματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2016 προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός των μετακινήσεων, των αποσπάσεων και των νέων προσλήψεων για την επόμενη χρονιά.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αντικείμενα της συζήτησης στο Κυβερνητικό Συμβούλιο αποτέλεσαν η επικαιροποίηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2016-2018, η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών, η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης των διοικητικών εγγράφων, καθώς και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

Τα έγγραφα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα θα υπάρξουν διατάξεις που θα επιβάλλουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση των διοικητικών εγγράφων, γεγονός που θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας τόσο στις συναλλαγές μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων όσο και μεταξύ πολιτών και δημοσίων υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, όταν θεσμοθετηθεί η ηλεκτρονική διακίνηση διοικητικών εγγράφων, τότε όλες οι μετακινήσεις προσωπικού για να ισχύσουν θα πρέπει να έχουν ηλεκτρονικό αριθμό πρωτοκόλλου. Αντίστοιχα η διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα επιβάλει στις δημόσιες υπηρεσίες να αναζητούν και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα έγγραφα που ζητούν οι πολίτες από τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων αναμένεται να συμβάλει στην ανακατανομή προσωπικού καθώς ένας αριθμός υπαλλήλων όπως οι κλητήρες θα αναζητήσουν νέα ειδικότητα για να εκπαιδευτούν και να επανατοποθετηθούν.
Παράλληλα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πήρε το πράσινο φως για τη συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ των υπηρεσιών.
Με την πλήρη καταγραφή προσωπικού ανά ειδικότητα και με υπολογισμό των συνταξιοδοτήσεων σε βάθος πενταετίας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα μπορεί να προγραμματίσει τις νέες προσλήψεις αλλά και τη μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιτελικών δομών στα υπουργεία και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: